Muziek in de oren

Door de samensmelting van muziekcentrum Vredenburg en pop-podium Tivoli was een nieuwbouw onvermijdelijk. In 2014 was het nieuwe onderkomen van TivoliVredenburg dan ook gereed. Door middel van automatische toegangsoplossingen van ASSA ABLOY Entrance Systems is er een oplossing geboden voor de toegankelijkheid voor mindervaliden, klimaatbeheersing en is de gebouwlogistiek verbeterd.

Het ‘nieuwe’ gebouw is als verticale stad ontworpen en rondom de oude zaal van muziekcentrum Vredenburg laag voor laag opgebouwd. De verschillende concertruimtes hebben hun eigen identiteit, welke door middel van looproutes en pleinen met elkaar verbonden zijn. Het gebouw heeft een open karakter. Zowel de voor- als achtergevel zijn grotendeels in glas uitgevoerd, zodat je van buiten kunt zien wat er binnen gebeurt.

De gehele locatie is flexibel inzetbaar en beweegt mee op het ritme van de behoeften van de bezoekers. Dit betekent dat deze continu onderhevig is aan verandering, ook bouwtechnisch. Zo dienden er onlangs verbeteringen doorgevoerd te worden op het gebied van toegankelijkheid voor mindervaliden, klimaatbeheersing, gebouwlogistiek – voor bezoekers, personeel, artiesten en toeleveranciers.

Oplossingen

Voor de toegankelijkheid van bezoekers zijn de handmatige entreedeuren vervangen door tourniquetdeuren. Ook de sluisfunctie van café Het Gegeven Paard is vervangen door een tourniquetdeur, aangezien de wind het onmogelijk maakte om de glazen vol en heel buiten te krijgen.  

Daarnaast zijn er Besam SL500 schuifdeuren met break-out functie geplaatst op de begane grond, 5e en 6e verdieping, zodat mindervaliden eenvoudiger door het pand kunnen bewegen. De break-out functie (het openklappen van de schuifdeuren voor extra doorgangsbreedte) is gekozen, zodat ook grote producties eenvoudig hun goederen hier doorheen kunnen manoeuvreren.

Daarnaast zijn in diverse zalen de handmatige deuren vervangen door automatische en brandwerende schuifdeuren.

De expeditie ruimte, 6 meter van de klassieke zaal, is voorzien van schuifdeuren met Tighseal. Op die manier wordt geluidsoverlast van vrachtwagens, het laden en lossen voorkomen.

Maar ook aan de regisseur is gedacht. Deze deed er gemiddeld 20 minuten over om achter het podium te komen. Door het plaatsen van een brandwerende schuifdeur, staat hij nu binnen een minuut backstage en wordt er ook voldaan aan alle brandwerendheidseisen.

Het resultaat

Per vertrek is er een passende oplossing geboden. Deze hebben gezorgd voor een pand dat uitermate geschikt is voor mindervaliden, waarbij de functionaliteit behouden is. Daarnaast wordt het binnenklimaat beter gecontroleerd en is het open karakter verder doorgetrokken. Ook is de gebouwlogistiek – de doorstroom van zowel bezoekers als goederen – versneld.