Kennisbank

Een veilig logistiek centrum dankzij snelloopdeuren

Een logistiek centrum is continu in beweging. Vrachtwagens rijden af en aan, er wordt gewerkt in magazijnen en goederen worden geladen en gelost. Het is belangrijk dat werkzaamheden snel, veilig en efficiënt gebeuren. De toegangsoplossingen in een logistiek centrum worden vaak intensief gebruikt. Snelloopdeuren zijn in zo’n geval een veilige en accurate keuze, en bieden bovendien voordelen op het gebied van klimaat, hygiëne en meer.

Een veilige productieomgeving, met deuren voor machineafscherming

Het beheren van een productieomgeving is een uitdaging op zich – of het nu gaat om productie in cleanrooms, productie van voedingswaren of productie van auto’s. Locaties moeten voldoen aan strenge eisen op het gebied van hygiëne, klimaat en efficiëntie. Veel productieprocessen vinden plaats op hoge snelheid en via korte cycli, waarbij gebruik wordt gemaakt van geautomatiseerde productie en assemblage, en geavanceerde technologieën, processen en machines. Volgens de Arbowet en Machinerichtlijn zijn eigenaren verantwoordelijk voor een goede en veilige werking van hun installaties en systemen. Veiligheid speelt dan ook een cruciale rol in de vaak robuuste productieomgevingen. Deuren voor machineafscherming bieden daarbij uitkomst, om personeel te beschermen tegen letsel en om een foutvrij en betrouwbaar productieproces te garanderen.

Checklist: voldoet uw pand aan de wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid?

Of uw portefeuille nu bestaat uit kantoor- en bedrijfspanden, winkelruimten, wooncomplexen, industriële of logistieke panden, één ding staat vast: als vastgoedeigenaar bent u (deels) verantwoordelijk voor het voldoen aan de huidige wet- en regelgeving omtrent gebouwen. Veiligheid speelt daarbij een belangrijke rol. Als vastgoedeigenaar of -ontwikkelaar is het van belang dat u inzicht heeft in de geldende wetten en regels en dat u kunt rapporteren over de naleving ervan. Met behulp van de volgende checklist weet u op welke wet- en regelgeving u moet letten.

Checklist: veilige toegangsoplossingen meenemen in uw bestek? Vijf aandachtspunten

Als het gaat om het bestek van een gebouw zullen automatische toegangsoplossingen niet direct de eerste prioriteit vormen voor veel voorschrijvende partijen, zoals architecten en bouwkundige adviesbureaus. Vaak kijkt men eerst naar de zaken waar de meeste kosten mee gemoeid zijn: de gevel, vloeren en daken bijvoorbeeld. Een geautomatiseerde toegangsoplossing vormt slechts een klein onderdeel van een pand. Maar wel een onderdeel met een grote invloed op eindgebruikers. Zij hebben immers dagelijks met de toegangsoplossing te maken; een gebruiksvriendelijke én veilige oplossing is voor hen dan ook een belangrijke vereiste. Een goede reden om wel degelijk aandacht te besteden aan het type deuren van een gebouw in het bestek. Houd daarbij in ieder geval de volgende zaken in het achterhoofd.

Een veiliger laadperron met dockingsystemen

Een laadperron is vaak een potentieel gevaarlijke omgeving. Denk u maar eens in: er worden grote hoeveelheden goederen geladen en gelost, het liefst binnen een kort tijdsbestek. Bovendien zijn de belastingen van materialen en oplossingen hoog en kunnen ook andere omgevingsfactoren, zoals regen of weinig licht, een negatieve invloed hebben op de veiligheid. Gelukkig zijn er diverse oplossingen, zoals laad- en lossystemen en dockingsystemen, om de veiligheid rondom een laadperron te verbeteren.

26-30 of 40

8 pages

... 6 7 8