Kennisbank

Whitepaper Duurzame toegangsoplossingen voorschrijven

De vraag naar duurzame gebouwen is groter dan ooit. Zowel vanuit verschillende partijen in de bouwsector als vastgoedeigenaren en eindgebruikers van een pand is er meer aandacht voor energiebesparing. Logisch, want de eisen aan duurzaamheidsprestaties van gebouwen worden steeds hoger. Hoe realiseert u een betrouwbaar, energiezuinig gebouw tegen redelijke kosten en met optimaal comfort?

Van EPC naar BENG: zo bent u klaar voor juli 2020

Op 1 juli 2020 is het zover: dan moeten alle vergunningsaanvragen voor nieuwbouw voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Omdat overheidsgebouwen een voorbeeldfunctie hebben, moet dit type gebouwen bij aanvraag van de omgevingsvergunning al sinds 1 januari 2019 aan de BENG-eisen voldoen. Waar op dit moment de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) nog wordt gebruikt voor het bepalen van de energiezuinigheid van gebouwen, wordt deze coëfficiënt vanaf volgend jaar vervangen door de zogenaamde BENG-indicatoren. Wat betekent dat precies? En wat zijn de gevolgen? Deze blog geeft antwoord op de belangrijkste vragen.

De duurzaamheid van uw pand vergroten? Een overheaddeur biedt uitkomst

Overheaddeuren zijn populaire industriële deuren en worden veel gebruikt in sectoren als distributie en logistiek, manufacturing en productie. Niet verwonderlijk, want dit type deur is degelijk, betrouwbaar en stabiel. Overheaddeuren kunnen bovendien bijdragen aan de duurzaamheid van uw pand. Eerder schreven we al over de vijf belangrijkste afwegingen bij de keuze voor een overheaddeur, waarbij isolatiebehoefte een van de vijf overwegingen is. In deze blogpost gaan we dieper in op de voordelen van een overheaddeur op het gebied van duurzaamheid, klimaatbeheersing en isolatie. Eerst is het belangrijk om stil te staan bij een aantal uitdagingen waar sectoren als distributie en logistiek, manufacturing en productie mee te maken hebben.

Checklist: zijn uw bouwpartners net zo duurzaam als uzelf?

Duurzaamheid in de bouwsector is belangrijker dan ooit. Nu we grondstoffen langzaam uitputten is aandacht voor minder energie- en materiaalgebruik van groot belang. En wie bedenkt dat de bouwsector op dit moment verantwoordelijk is voor 39 procent van alle CO₂-uitstoot, snapt dat er iets moet gebeuren. Samenwerking tussen verschillende partijen speelt een belangrijke rol bij het verduurzamen van bouwprocessen voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Denk aan nauwe samenwerking tussen architecten, adviesbureaus, projectleiders, aannemers en eindklanten.

Een blik op de toekomst van S-LCA

Aandacht voor de milieu-impact van producten in de bouwsector wordt steeds belangrijker. Zo is de zogenaamde levenscyclusanalyse (LCA) een belangrijke methode om de impact van een product op het milieu te bepalen. Hierbij wordt gekeken naar de verschillende fases van de levenscyclus van een product. Welke grondstoffen worden gebruikt? Hoe wordt materiaal verwerkt? Wat gebeurt er tijdens productie, distributie en gebruik? En hoe wordt het product uiteindelijk tot afval verwerkt? Belangrijke aspecten om te bepalen welke fases van een product de meeste invloed hebben op het milieu en waar dus duurzamere keuzes gemaakt kunnen worden.

Checklist: vijf onderhoudstips voor uw schuifdeuren

Iedereen weet: een automatische toegangsoplossing moet goed functioneren en vooral niet stilstaan. Onderhoud speelt daarbij een belangrijke rol. Door preventief onderhoud zorgt u ervoor dat materialen worden vervangen voordat ze defect raken. Zo verlengt u niet alleen de levensduur van uw toegangsoplossing, maar zorgt u er ook voor dat een deur veilig en energiezuinig blijft werken. Ook bij schuifdeuren is regelmatig onderhoud belangrijk. Onderhoud aan uw schuifdeuren kunt u het best laten uitvoeren door een gespecialiseerde onderhoudspartij. Maar dat betekent niet dat er voor u als vastgoedeigenaar geen aandachtspunten zijn om op te letten. In onderstaande checklist zetten we vijf onderhoudstips voor uw schuifdeuren op een rij.

Food, farma of cold storage: de beste toegangsoplossingen voor veeleisende omgevingen

Bij de keuze voor een toegangsoplossing kijken veel bedrijven naar de functionaliteit, levensduur en uitstraling van de deur. Daarnaast zijn er bedrijven die aanvullende eisen stellen aan hun toegangsoplossing. Bijvoorbeeld omdat zij te maken hebben met bedrijfskritische processen die plaatsvinden in geconditioneerde ruimtes waar de omstandigheden nauwkeurig gecontroleerd moeten worden. Klimaatbeheersing speelt dan vaak een belangrijke rol. Denk aan sectoren zoals cold storage, food, farmachemie, automotive of de chipindustrie. Met welke uitdagingen hebben deze zogenaamde veeleisende omgevingen te maken? En welk type toegangsoplossingen is het meest geschikt voor een dergelijke omgeving?

Wat betekent duurzaamheid voor ASSA ABLOY Entrance Systems?

Duurzaamheid staat wereldwijd steeds vaker hoog op de agenda bij onze klanten en partners. Een goede ontwikkeling, want het is belangrijker dan ooit om rekening te houden met de generaties ná ons. Ook bij ASSA ABLOY Entrance Systems is duurzaamheid een fundamenteel onderdeel van alles wat we doen – of het nu gaat om innovatie, bevoorrading, productie, personeelsontwikkeling of onze samenwerking met externe stakeholders. Door duurzaamheid continu hoog op de agenda te houden, zet we stappen richting een duurzamere toekomst. We vertellen je graag welke drie thema’s daarbij voor ons een belangrijke rol spelen.

Checklist: zo ziet de toegangsoplossing van de toekomst eruit

Esthetisch, duurzaam, gebruiksvriendelijk, makkelijk te onderhouden: de eisen aan toegangsoplossingen worden steeds hoger. Niet verrassend, aangezien deuren een essentieel onderdeel vormen van een pand en vaak intensief worden gebruikt. Voor voorschrijvende partijen en aannemers een goede reden om extra aandacht te besteden aan de keuze voor toegangsoplossingen. Zeker met het oog op de toekomst. Want waar gebouwen in de toekomst steeds duurzamer, geavanceerder en slimmer worden, geldt dat ook voor deuren. In deze checklist zetten we de belangrijkste kenmerken van de toegangsoplossing van de toekomst op een rij.

Energiebesparing door het juiste onderhoud van uw toegangsoplossingen

Zo’n zes jaar geleden zetten ruim veertig Nederlandse overheidsinstanties, bedrijven en natuur- en milieuorganisaties hun handtekening onder het Energieakkoord voor duurzame groei. Het doel? Duidelijke afspraken maken over energiebesparing, schone technologie en klimaat, en zo werken aan een groenere toekomst. Het Energieakkoord bevat verschillende afspraken om dit mogelijk te maken. Denk aan het sluiten van kolencentrales en het plaatsen van extra windmolens. Maar ook een toename in duurzaam opgewekte energie en een afname in de uitstoot van broeikasgassen. Verder krijgen alle huizen een energielabel en heeft men afgesproken dat kantoorgebouwen in 2023 minstens energielabel C moeten hebben.

1-10 of 40

4 pages

« 1 2 3 4