Een eenvoudige benadering van duurzaamheid

De houding van de Belgische architect Philippe Samyn over duurzaamheid doet denken aan de Amerikaanse ontwerper Buckminster Fuller, die van mening was dat alle architecten de impact van hun gebouwen zouden moeten kennen. "Bronnen zijn schaars. Dus hoe minder materiaal je gebruikt, hoe beter we de aarde beschermen."

Wat hij hiermee bedoelt, begrijp je direct wanneer je de gevel van de brandweerkazerne van Charleroi ziet. Deze bestaat uit twee hoofdelementen. Op de begane grond staan achter de 48 beglaasde overheaddeuren elk een brandweerauto. De bovenverdiepingen zijn bekleed met een dunne laag geperforeerd, gegolfd staal dat twee en een halve meter boven het dakterras uitsteekt en de moestuin, het zitbereik en de atletiekbaan tegen wind beschermt. 

Aangelegd als een ononderbroken cirkel, geven de lichtgewicht beglaasde deuren de indruk dat het gebouw zweeft. En als de deuren open gaan, lijkt de hoogte te verdwijnen, waardoor je langs de brandweerwagens zicht krijgt op de binnenkant van het gebouw. En de combinatie van slankheid en kracht in iedere deur geeft het gebouw een bepaalde lichtheid die de duurzaamheid van het ontwerp perfect tot uitdrukking brengt. 

Een oplossing voor elke uitdaging

Bekijk ons volledige assortiment automatische toegangssystemen online, compleet met downloadbare product data en technische informatie. Vind de oplossing voor uw project.