Kennisbank

Whitepaper Duurzame toegangsoplossingen voorschrijven

De vraag naar duurzame gebouwen is groter dan ooit. Zowel vanuit verschillende partijen in de bouwsector als vastgoedeigenaren en eindgebruikers van een pand is er meer aandacht voor energiebesparing. Logisch, want de eisen aan duurzaamheidsprestaties van gebouwen worden steeds hoger. Hoe realiseert u een betrouwbaar, energiezuinig gebouw tegen redelijke kosten en met optimaal comfort?

Van EPC naar BENG: zo bent u klaar voor januari 2021

Op 1 januari 2021 is het zover: dan moeten alle vergunningsaanvragen voor nieuwbouw voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Omdat overheidsgebouwen een voorbeeldfunctie hebben, moet dit type gebouwen bij aanvraag van de omgevingsvergunning al sinds 1 januari 2019 aan de BENG-eisen voldoen. Waar op dit moment de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) nog wordt gebruikt voor het bepalen van de energiezuinigheid van gebouwen, wordt deze coëfficiënt vanaf volgend jaar vervangen door de zogenaamde BENG-indicatoren. Wat betekent dat precies? En wat zijn de gevolgen? Deze blog geeft antwoord op de belangrijkste vragen.

De duurzaamheid van uw pand vergroten? Een overheaddeur biedt uitkomst

Overheaddeuren zijn populaire industriële deuren en worden veel gebruikt in sectoren als distributie en logistiek, manufacturing en productie. Niet verwonderlijk, want dit type deur is degelijk, betrouwbaar en stabiel. Overheaddeuren kunnen bovendien bijdragen aan de duurzaamheid van uw pand. Eerder schreven we al over de vijf belangrijkste afwegingen bij de keuze voor een overheaddeur, ook wel roldeur genoemd, waarbij isolatiebehoefte een van de vijf overwegingen is. In deze blogpost gaan we dieper in op de voordelen van een overheaddeur op het gebied van duurzaamheid, klimaatbeheersing en isolatie. Eerst is het belangrijk om stil te staan bij een aantal uitdagingen waar sectoren als distributie en logistiek, manufacturing en productie mee te maken hebben.

Checklist: zijn uw bouwpartners net zo duurzaam als uzelf?

Duurzaamheid in de bouwsector is belangrijker dan ooit. Nu we grondstoffen langzaam uitputten is aandacht voor minder energie- en materiaalgebruik van groot belang. En wie bedenkt dat de bouwsector op dit moment verantwoordelijk is voor 39 procent van alle CO₂-uitstoot, snapt dat er iets moet gebeuren. Samenwerking tussen verschillende partijen speelt een belangrijke rol bij het verduurzamen van bouwprocessen voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Denk aan nauwe samenwerking tussen architecten, adviesbureaus, projectleiders, aannemers en eindklanten.

Een blik op de toekomst van S-LCA

Aandacht voor de milieu-impact van producten in de bouwsector wordt steeds belangrijker. Zo is de zogenaamde levenscyclusanalyse (LCA) een belangrijke methode om de impact van een product op het milieu te bepalen. Hierbij wordt gekeken naar de verschillende fases van de levenscyclus van een product. Welke grondstoffen worden gebruikt? Hoe wordt materiaal verwerkt? Wat gebeurt er tijdens productie, distributie en gebruik? En hoe wordt het product uiteindelijk tot afval verwerkt? Belangrijke aspecten om te bepalen welke fases van een product de meeste invloed hebben op het milieu en waar dus duurzamere keuzes gemaakt kunnen worden.

51-55 of 260

52 pages

... 11 12 13 14 15 ...