Blog: Door Stories - Het leukste uitje in het donker

/global/scaled/2500x1250x0x377x1020x510/AAES-NL-News-2017-Blog-images-Roterende_deur.jpg

Laatst kreeg ik het verzoek om wat meer te vertellen over de invloed van entreedeuren bij bioscopen. Aangezien ik hier zelf nog niet eerder mee te maken had gehad, raadpleegde ik mijn collega’s. Het antwoord was een stuk verrassender dan ik van te voren had verwacht!

ASSA ABLOY Entrance Systems leverde de entrees voor Cinemec Ede en Utrecht, naar het ontwerp van DP6. Beiden dezelfde architect, beiden dezelfde opdrachtgever, maar toch andere functionaliteiten.

De overeenkomsten zijn duidelijk; bioscopen hebben te maken met hoge ruimten en behoorlijke klimaatinstallaties. Dit zorgt voor veel thermische trek (schoorsteeneffect); een effect dat door een openstaande deur flink aangewakkerd wordt. De beste oplossingen om dit tegen te gaan zijn een tourniquet of een tochtsluis.

Aandachtspunt bij een tochtsluis is wel dat deze het schoorsteeneffect alleen voorkomt als er een goede sluisfunctie op staat. Met andere woorden: ‘wacht tot de deur achter u gesloten is’. Dit creëert een onprettige situatie wanneer er voor aanvang of na afloop veel mensen tegelijkertijd het pand willen betreden of verlaten. Dit gaat letterlijk zorgen voor een opstopping en dat is nu juist wat je wilt voorkomen.

Daarom is de beste oplossing voor een bioscoop een tourniquet. Dit is immers de enige deur die altijd open en gesloten is! Ook wanneer het gaat om akoestische wensen, bijvoorbeeld het verminderen van geluidsoverlast vanaf buiten of tussen ruimten onderling werkt een tourniquet ideaal. Tourniquetdeuren zijn er in verschillende soorten en maten. Wilt u advies? Neem dan contact met ons op via het contactformulier

 

Er even tussenuit 

De aankomende drie maanden ben ik er even tussenuit, gezien mijn zwangerschapsverlof. Mochten er in de tussentijd vragen zijn of wilt u graag advies? Mijn collega's staan voor u klaar om u overal mee te helpen. Bel voor meer informatie naar ons algemene nummer: 088 - 059 55 00 of vul het contactformulier in. Graag tot in 2018!

Geschreven door Anita van der Brugge

In de rol van Specialist Entrance Systems ben ik in een 
vroeg stadium betrokken bij diverse vraagstukken op
het gebied van automatische toegangsoplossingen.
Specialisten in een vroeg stadium betrekken leidt tot
slimme en duurzame gebouwen.
Daar maak ik mij sterk voor!