Blog: Energiebesparing via deuren: meer dan U-waarde alleen

/global/scaled/1275x554x0x124x1000x435/AAES-NL-News-2017-Blog duurzaamheid.jpg

Het is geen geheim dat het kiezen van de juiste deur energie bespaart. Echter, lijkt er maar één waarde belangrijk; de U-waarde. Toch is de U-waarde maar een klein onderdeel van de totale energiebesparing!

Leggen we met elkaar de focus niet verkeerd? Het doel van de U-waarde is toch de energiebesparing en niet het getalletje op zich?

Wat de U-waarde mist

Deuren zijn belangrijk als het gaat om het energieprofiel van een gebouw. In feite zijn ze veel belangrijker om energieverbruik te verlagen dan de meeste van ons realiseren.

In de afgelopen jaren zijn er enorme vooruitgang geboekt in de deurontwerpen en materialen. Bovendien zijn er grote verbeteringen gemaakt in de isolerende eigenschappen van de deur, ofwel de U-waarde. En omdat de druk op het verminderen van energieverbruik de afgelopen jaren is gestegen, is de U-waarde uitgegroeid tot een soort mantra in de industrie.

Helaas wordt bij al deze theoretische benaderingen één ding over het hoofd gezien: ‘de isolatie, ofwel U-waarde, is alleen een parameter wanneer de deur gesloten is’.

Tijd is de beslissende factor

Wanneer wint de tijd dat de deur open staat het van de U-waarde? Het antwoord is nogal schokkend. Recente onderzoeken tonen aan dat een deur slechts 3 minuten per uur open hoeft te staan om de U-waarde irrelevant te maken.

Ons vertrouwen in de U-waarde is daarom vaak misplaatst. Deuren zijn tenslotte bedoeld om open en dicht te gaan. Deuren in winkels of supermarkten worden vaak geopend. En elke deur in het logistiek segment staat zeker langer dan drie minuten per keer open.

Hierdoor kan de keuze voor een energie-efficiënte deur tegen onze verwachtingen in zijn. Een deur die minder goed geïsoleerd is – maar die snel opent – kan zelfs de beste optie zijn.

Energie besparen is een evenwichtsoefening

Hoe zorgen wij ervoor dat er vanuit energetisch perspectief de juiste keuzes worden gemaakt? Simpelweg door rekening te houden met alle essentiële factoren. Naast de U-waarde dus ook: 

  • Luchtdoorlatendheid (lekkage)
  • Energieverbruik
  • Luchtinfiltratie (snelheid van openen/sluiten)

De laatste, luchtinfiltratie, is nauw verbonden met de deurautomatisering. Het is veruit de grootste factor, aangezien het helpt te bepalen hoeveel tijd de deur tijdens iedere cyclus open staat. Al deze factoren, samen met de U-waarde, moeten in beschouwing genomen worden om de meest energie efficiënte oplossing voor uw bedrijf te vinden. 

Ter illustratie is de volgende video gemaakt:


Geschreven door Anita van der Brugge

In de rol van Specialist Entrance Systems ben ik in een vroeg stadium betrokken bij diverse vraagstukken op het gebied van automatische toegangsoplossingen. Specialisten in een vroeg stadium betrekken leidt tot slimme en duurzame gebouwen. Daar maak ik mij sterk voor!