Blog: RC2, WK2 of WK3. Allemaal inbraakwerend, maar wat is het verschil?

/global/scaled/4127x2060x0x491x1020x510/AAES-NL-News-Images-2017-Inbraakwerend.jpg

Of het nu gaat om een schoolgebouw, een winkelpand of een kantoor: ongenode gasten houdt u het liefst buiten de deur. Helaas vormen bedrijfspanden nog steeds een geliefd doelwit van inbrekers, vaak gelegenheidsdieven. Het is dan ook belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de beveiliging van een pand, bijvoorbeeld met een inbraakwerende deur.

De keuze voor een deur speelt een belangrijke rol bij de bescherming tegen inbrekers. Maar hoe wordt bepaald of een toegangsoplossing inbraakwerend is? En waar kunt u op letten bij de aanschaf van een inbraakwerende schuifdeur?

Het verschil tussen RC- en WK-klasse

De veiligheid van een deur wordt vaak aangeduid met de term Resistance Class (RC) of Weerstand Klasse (WK). Beide termen betekenen hetzelfde, het verschil zit in de vertaling ervan. Echter is de RC-klasse gebaseerd op de EN1627 – de Europese normen voor inbraakweerstand van veiligheidsdeuren. De WK-klasse is de Nederlandse variant, gebaseerd op de Nederlandse norm NEN5096.

Hoe hoger de klasse, hoe beter de weerstand

In zowel de EN1627 als de NEN5096 staat aangegeven wanneer een deur een bepaalde waarde toegewezen krijgt. Hoe hoger de klasse, hoe beter een entree bestand is tegen inbraak. Hiervoor moet de oplossing drie verschillende testen doorstaan. Het verschil tussen een deur met RC-klasse of WK-klasse hangt af van de tests die de deur doorstaat.

  • Statische test: hierbij drukt men met persen op iedere hoek van de deur. Voor WK2 of RC2 betekent dit dat de deur een druk van 300 kilogram doorstaat, terwijl bij WK3 of RC3 er een druk geldt van 600 kilogram. 
  • Dynamische test: hierbij laat men een gewicht drie maal tegen de deur aanvallen, zowel in het midden als in elke hoek van de deur. Een deur met RC2-klasse doorstaat 50 kilogram bij een valhoogte van 450 millimeter, voor WK2 is een valhoogte van 500 millimeter gebruikelijk en voor een WK3-classificatie geldt een valhoogte van 750 millimeter.
  • Manuele test: dit is een handmatige inbraakpoging, waarbij de verschillen zitten in het gereedschap en de benodigde tijd om in te breken. RC2-klasse betekent dat er in totaal 15 minuten de tijd is voor de test, met een contacttijd* van 3 minuten. Daarbij mogen simpele gereedschappen, zoals een grote schroevendraaier gebruikt worden. Voor WK2 geldt hetzelfde, terwijl er voor WK3 een totale tijd van 20 minuten staat, met een contacttijd* van 5 minuten. Ook worden bij deze test zwaardere gereedschappen gebruikt, zoals hamer en breekijzer. Komt men binnen deze tijd niet binnen? Dan is de test geslaagd.

* Contacttijd: tijd om met gereedschap de deur open te krijgen

Het verschil tussen de RC-klasse en WK-klasse is de toegelaten afwijking van een deur ten opzichte van het proefelement waarmee de testen zijn uitgevoerd. Voor het toekennen van een waarde op basis van de EN1627 mag de deur qua hoogte en breedte maximaal 20% kleiner en 10% groter zijn dan het geteste object. In het geval van de NEN5096 is dat 20% groter en oneindig veel kleiner in breedte en hoogte. Daarnaast wordt de internationale classificatie, RC-klasse, van een deur met name gebruikt door verzekeringsmaatschappijen, terwijl de nederlandse norm, WK-klasse, over het algemeen gebruikt wordt binnen de bouwsector.

Het verschil tussen R2-klasse en WK-klasse van een toegangsoplossing, is dus vrij eenvoudig. Het draait om de bestendigheid tegen inbraak. Eén ding is zeker: zowel met een WK-klasse als een RC-klasse is uw bedrijf beter beschermd tegen inbrekers.

Inbraakwerend schuifdeursysteem

Inbraakwerende schuifdeur Wilt u een veilige toegangsoplossing die er ook nog eens aantrekkelijk uit ziet?
Ons nieuwe schuifdeursysteem, de ASSA ABLOY SL500 P is verkrijgbaar met RC2-,
WK2- of WK3-inbraakwerendheidsklasse.