Blog: Het toppunt van efficiëntie: deze deur herstelt zichzelf!

Als er één deur intensief wordt gebruikt, dan is het wel de snelloopdeur. Of ze nu gebruikt worden in distributiecentra, fabriekshallen of koelruimtes: de deuren bieden een snelle, accurate en veilige oplossing. Maar wat als het misgaat?

Spelen veiligheid, klimaatbeheersing en hygiëne een belangrijke rol binnen uw bedrijfsomgeving, dan biedt een snelloopdeur uitkomst. Dankzij een goede afdichting en drukweerstand is de omgeving nauwkeurig te controleren en worden ruimtes optimaal gescheiden. Daar komt bij dat – de naam zegt het al – snelheid een cruciale rol speelt bij de snelloopdeur. De hoge snelheid waarmee de deur opent en sluit draagt bij aan een snellere productstroom, meer efficiëntie en een hogere productiviteit.

Herstel in één beweging

Maar wat als de snelloopdeur onverhoopt crasht? Wanneer het gaat om een productieomgeving waar gewerkt wordt met heftrucks, stapelaars of palletwagens, is dit geen ondenkbaar scenario. Daarom beschikken diverse ASSA ABLOY snelloopdeuren over een zelfherstellend systeem. Bij normaal gebruik keer het deurblad van de snelloopdeur bij een botsing met bijvoorbeeld een voertuig of persoon, automatisch terug in de zijgeleiders. Indien een dichte snelloopdeur crasht, bijvoorbeeld doordat deze eruit wordt gereden door een voertuig, blijft de deur hangen. Zodra het volgende openingscommando wordt gegeven, opent de deur zich weer en herstelt zichzelf zo. Hetzelfde geldt voor een situatie waarin de deur wordt geraakt als deze in beweging is. De deur stopt, doordat de fotocel- of onderloopbeveiliging geraakt wordt. Vervolgens herstelt deze zich door helemaal open te gaan.

Wat betekent dit voor de gebruiker?

De snelloopdeuren kunnen eenvoudig herstellen doordat ze zo flexibel zijn. Ook is er geen sprake van aluminium onderbalken of latten ter versteviging, wat optimale veiligheid garandeert, zelfs zonder fotocel- of onderloopbeveiliging. Mocht de deur sluiten terwijl er zich een persoon onder bevindt, dan zal er dus ook geen sprake zijn van letsel. De deuren zijn tevens erg licht: het deurblad weegt 900 gram per vierkante meter.

Daarnaast loopt het bedrijfsproces nauwelijks onderbreking op. Veel snelloopdeuren worden gebruikt bij laad- en losprocessen of tussen lopende banden. Dankzij de zelfherstellende werking is – in het geval van een crash – een onderbreking van het bedrijfsproces voor reparatie niet nodig. De deur loopt immers geen schade op.

Minder schade betekent ook minder reparatie, en dus een lagere cost of ownership. Daar waar andere deuren schade oplopen in het geval van een botsing met een voertuig, is dat bij deze snelloopdeuren niet het geval. Daar komt bij dat de deuren geen gebruikmaken van torsieveren of trekveren, waardoor onderhoud nog voordeliger is.

Snelloopdeuren bieden belangrijke voordelen voor de productie-industrie of distributie- en logistieksector. Waar gewerkt wordt met mensen en machines, kan echter altijd onverhoopt iets fout gaan. Met een zelfherstellende snelloopdeur worden schade, onderhoud en onderbreking van het bedrijfsproces geminimaliseerd, en veiligheid gegarandeerd. Zodat de deur functioneert zoals deze bedoeld is: als optimale toegangsoplossing voor de meest veeleisende omstandigheden.

 

Vond u dit blog interessant? Lees ook: