Blog: Wat is een EPD?

/global/scaled/1200x600x0x74x1020x510/AAES-NL-News-2018-EPD.jpg

EPD staat voor ‘Environmental Product Declaration’, maar wat zegt een EPD u eigenlijk en hoe kunt u ze gebruiken?

Een EPD is een internationaal erkend document, waarin de duurzaamheidsgegevens van een product worden vermeld. Ze worden onafhankelijk geverifieerd en uitgegeven door derden als IBU (Institut Bauen und Umwelt e.V.) of UL. EPD-certificaten zijn belangrijk omdat ze inzage geven in de de milieu-impact van een product gedurende de gehele levenscyclus.

Maak kennis met duurzaamheidsdoelstellingen

De duurzaamheidsvereisten worden over het algemeen steeds strenger. Zeker bij de bouw van nieuwe panden zijn deze tot op zekere hoogte al de norm, of worden ze dat. EPD’s helpen aan de duurzaamheidsvereisten te voldoen. Ze bieden transparantie informatie over de levenscyclusimpact van de materialen die in het product verwerkt zijn. Dit omvat de impact van materiaalwinning, productie, gebruiksfase en de verwijdering/recycling van het product. EPD's bieden informatie over veel relevante aspecten van de milieu-impact van het product.

Het belang van certificering

Door de EPD-certificaten van alle producten die in een nieuw gebouwd pand samen te voegen, kan de gehele milieu-impact van een gebouw gedocumenteerd worden. Ofwel: EPD’s bieden volledige transparantie over een product. Dit gebruik wordt bevorderd door zowel BREEAM als LEED, die uw bouwproject punten of credits toekennen voor de energiezuinigheid van het pand.

Bekijk de EPD verklaringen van onze producten hier »

 

Vond u dit blog interessant? Lees dan ook: