Reactief én proactief onderhoud: zo bespaart u kosten op uw automatische toegangsoplossingen

/global/scaled/1571x684x0x196x1000x435/AAES-NL-News-2019-Service-klein.jpg

Wie zuinig is op zijn spullen, zorgt dat deze goed worden onderhouden. Denk aan het laten keuren van een auto tijdens de APK, het ontkalken van de wasmachine of de jaarlijkse onderhoudsbeurt van de cv-ketel door een ervaren monteur. Ook voor automatische deuren geldt dat regelmatig onderhoud de veiligheid van de deur vergroot, de levensduur verlengt en er uiteindelijk voor zorgt dat u kosten bespaart. Dat geldt voor elk type automatische deuren, van tourniquetdeuren tot draaideuren en schuifdeuren.

Onderhoud van uw deur kan zowel proactief als reactief plaatsvinden. Wat is het verschil? En hoe kunt u eenvoudig kosten besparen dankzij onderhoud van automatische deuren? In onderstaande checklist zetten we vijf tips op een rij. 

  • Kies voor reactief én proactief onderhoud. Bij reactief onderhoud schakelt u een onderhoudsmonteur in op het moment dat uw deur een storing vertoont. Op zo’n moment is het zaak dat het probleem zo snel mogelijk wordt verholpen, omdat een stilstaande deur kan leiden tot vertraging van bedrijfsprocessen en dus extra kosten. Bij proactief onderhoud wordt uw toegangsoplossing met vaste regelmaat onderhouden. Neemt de conditie van de installatie af of zijn er onderdelen die slijten? Dan kan de monteur vooraf aangeven welke acties u kunt ondernemen. Op die manier voorkomt u stilstand door tijdig te handelen. Data speelt hierbij een belangrijke rol. Deuren beschikken over steeds slimmere sensoren en worden bovendien vaker gekoppeld aan het internet, waardoor proactief onderhoud steeds eenvoudiger en efficiënter wordt.  

  • Houd rekening met seizoenen. Automatische deuren beschikken over geavanceerde sensoren en instellingen voor het openen en sluiten van de deur. Hier kunt u optimaal van profiteren. Door een onderhoudsbeurt op de juiste momenten – bijvoorbeeld in het voor- en najaar – kunnen de instellingen van uw deur op de seizoenen worden afgesteld. Zo gaat er in de winter zo min mogelijk warmte verloren, terwijl u in de zomer de koele lucht uit de airco of het klimaatsysteem binnenhoudt. Zo bespaart u energie. Dat scheelt kosten én is beter voor het milieu. 

  • Vervang onderdelen tijdig. Vaak treedt er een storing aan een deur op als er een onderdeel kapot is. Er moet dan een monteur worden gebeld die de deur moet inspecteren. Vervolgens worden er nieuwe onderdelen geplaatst, waarbij u soms afhankelijk bent van een bepaalde levertijd. Regelmatig onderhoud kan dit voorkomen doordat een onderdeel tijdig wordt vervangen of gerepareerd. Oftewel, change before it breaks. Op die manier kan de uptime van een deur en daarmee de bedrijfszekerheid worden vergroot. 

  • Neem onderhoud mee in uw begrotingen. Door regelmatig proactief onderhoud kan de monteur de conditie van uw deuren in de gaten houden. Worden er bijvoorbeeld steeds meer storingen gesignaleerd? Neemt de gebruiksfrequentie toe? Of zijn bepaalde onderdelen verouderd en niet meer leverbaar? De monteur kan u optimaal adviseren over het verwachte en benodigde onderhoud van uw oplossingen. Dit onderhoud kunt u vervolgens eenvoudig meenemen in een meerjarenbegroting, waardoor u minder snel voor onverwachte stilstand of kosten komt te staan.

  • Investeer in veiligheid. Volgens de EN16005 voor automatische toegangsoplossingen moeten toegangsoplossingen minstens één keer per jaar een onderhoudsbeurt krijgen. Dit is nodig om te garanderen dat mensen de deur veilig kunnen gebruiken. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt aangegeven dat een deur is gecheckt en wordt u geadviseerd over eventuele aanvullende veiligheidsmaatregelen. Bijvoorbeeld als het gebruik van uw pand is veranderd, waardoor er meer kwetsbare gebruikers – zoals ouderen, kinderen en mindervaliden – in- en uitgaan. Door het opvolgen van veiligheidsadviezen van uw monteur, voorkomt u onveilige situaties voor gebruikers én schade, en dus kosten, aan uw deur.  

Meer weten over hoe u kosten kunt besparen op het gebruik en onderhoud van uw automatische deuren? We vertellen het u graag! Neem nu contact op. 

ASSA ABLOY Entrance Systems streeft naar optimale ondersteuning van alle partijen binnen de bouwkolom, zoals architecten. Bezoek onze pagina Design en specificatie en ontdek hoe we u ondersteunen met BIM-objecten, pdf- en DWG-tekeningen, EPD’s, productspecificaties en Design Guides.