Snelle of extra geïsoleerde overheaddeur? Dit moet u weten over de terugverdientijd

/global/scaled/1567x683x0x328x1000x435/AAES-NL-News-2019-OH1042P-004.jpg

Welke overheaddeur, ook wel roldeur genoemd, kiest u voor een bedrijfspand? Die keuze heeft meer impact dan u wellicht denkt. Eerder schreven we al over vijf belangrijke afwegingen bij de keuze voor een overheaddeur, waaronder het type bedrijf en de locatie, veiligheid en automatisering en esthetiek. Nu de ontwikkeling van energiezuinige, energieneutrale en/of circulaire panden steeds belangrijker wordt, spelen deuren ook een steeds grotere rol in een gebouw. En ook bij bestaande panden maakt de overheaddeur een groot verschil. Met de juiste overheaddeur kan warmte- en koudeverlies tegen worden gegaan en kan aanzienlijk op energiekosten worden bespaard.

Overheaddeuren beschikken namelijk standaard over isolerende eigenschappen, waardoor optimale energiebesparing gegarandeerd wordt. Daarnaast zijn er aanvullende mogelijkheden, zoals snelle overheaddeuren of extra geïsoleerde overheaddeuren. Welk type overheaddeur is het meest (kosten)efficiënt? We zetten een aantal afwegingen op een rij én geven een voorbeeld van een concrete terugverdientijd. 

Extra geïsoleerde overheaddeuren 

Een extra geïsoleerde overheaddeur beschikt over extra goed geïsoleerde sandwichpanelen voor een betere thermische scheiding. Dit type deur is met name geschikt voor gebouwen waar sprake is van koeling onder de nul graden of verwarming tot veertig graden. Is er sprake van een meer standaard omgeving, zoals een distributiecentrum waar goederen bij temperaturen van rond de twintig graden worden bewaard? Dan bieden standaard overheaddeuren voldoende isolatiewaarde. Overheaddeuren worden vooral gebruikt in de buitenschil van een pand. Bij een laad- en losomgeving kan de overheaddeur eventueel worden gebruikt in combinatie met een geïsoleerde dockleveller. 

Snelle overheaddeuren 

In drukke logistieke omgevingen, zoals een distributiecentrum, wordt een roldeur frequent gebruikt voor de doorstroom van personen, goederen en voertuigen. Het is belangrijk dat de deur dan een veilige, efficiënte doorgang biedt. Een snelle overheaddeur biedt dan uitkomst. Een dergelijke deur heeft een opensnelheid van één meter per seconde door het aangepaste besturingssysteem en de versterkte constructie, en opent en sluit zo’n vier keer sneller dan een standaard overheaddeur. Zo wordt bovendien energieverlies tegengegaan en het binnenklimaat zoveel mogelijk op peil gehouden. Nog een voordeel van een snelle overheaddeur is dat het binnenkomen van tocht, stof, ongedierte en geluidsoverlast zoveel mogelijk wordt voorkomen. 

Terugverdientijd: een voorbeeld 

Al met al is de keuze voor de juiste overheaddeur vooral afhankelijk van het gebruik van een pand. U kunt immers kiezen voor een geïsoleerde overheaddeur, maar als deze door gebruikers vervolgens niet wordt gesloten dan wordt het isolerende effect al snel teniet gedaan. Het is daarom belangrijk om bij de keuze voor een oplossing aandacht te besteden aan de locatie, toepassing en het verwachte gebruik. Op die manier is het mogelijk om de juiste keuze te maken voor eindgebruikers voor wat betreft energie-efficiëntie en uiteindelijke besparing op energiekosten. Zo verdient een overheaddeur zich zo snel mogelijk terug. 

ASSA ABLOY Entrance Systems helpt u graag bij het berekenen van de terugverdientijd van een specifieke toegangsoplossing. Dat doen we aan de hand van een aantal factoren, zoals de afmetingen van de gewenste deur en de verwachte gebruiksfrequentie. Een voorbeeld: 

Voor een pand is een roldeur nodig met een hoogte van vier meter en een breedte van vijf meter. De verwachte gebruiksfrequentie is drie keer per dag. Er zijn geen raampanelen of andere configuraties nodig. Met een open- en sluitsnelheid van één meter per seconde kan er gemiddeld twintig seconde per opening van de deur bespaard worden ten opzichte van een standaard overheaddeur. Afdichtingen zorgen bovendien voor extra regulering van het binnenklimaat. Met een dergelijke oplossing kan in deze situatie tot 250 euro per jaar worden bespaard in vergelijking met een standaard geïsoleerde overheaddeur. 

Wilt u meer weten over overheaddeuren of de terugverdientijd van een toegangsoplossing laten berekenen? ASSA ABLOY Entrance Systems helpt u graag. Neem contact op via 088 - 059 55 00 of info.nl.entrance@assaabloy.com.