Tourniquet- of schuifdeur: alles over de terugverdientijd

/global/scaled/1000x436x0x212x1000x435/AAES-NL-News-2019-RD200-3_0007.jpg

Met een mooie entree van een gebouw kunt u als architect echt een statement maken. Of u nu gaat voor een tourniquetdeur of een automatische schuifdeur, beide typen deuren zijn dankzij de vele opties precies naar uw hand te zetten. Alles om ervoor te zorgen dat de entree precies de uitstraling krijgt die u voor ogen hebt. Maar wat betekent het voor de terugverdientijd als u voor de ene of juist de andere deur gaat? Om een weloverwogen keuze te maken, houdt u de volgende punten bij de hand.

  • Esthetiek. Dat de entree precies past binnen het lijnenspel van de gevel, is waarschijnlijk uw grootste zorg. Een toegangsoplossing moet dé aandachttrekker van het pand zijn. Met een tourniquetdeur valt de entree meteen op, terwijl voetgangers een entree met alleen een schuifdeur nog weleens zouden kunnen mislopen. Een ander voordeel van de tourniquetdeur is dat deze altijd terugdraait naar de rustpositie en dus altijd ‘openstaat’. Voor beide deuren geldt dat ze in nagenoeg elke denkbare uitvoering leverbaar zijn. Soort glas, type panelen, kleur van de profielen, weggewerkte aandrijving of juist niet. Er zijn vele opties mogelijk die het uiterlijk – én de prijs en dus de terugverdientijd – van de entree bepalen.
  • Duurzaamheid. Hoe lager het energieverbruik van een pand, hoe korter de terugverdientijd van de toegangsoplossing. Vraagt uw opdrachtgever bijvoorbeeld om een BREEAM-gecertificeerd pand? Dan is het goed om te weten in hoeverre een tourniquetdeur of een schuifdeur bijdraagt aan de energiezuinigheid van het pand. Met de eerste oplossing realiseert u een goede scheiding van het binnen- en buitenklimaat, terwijl bij de tweede oplossing sneller energie verloren gaat. Dat probleem is op te lossen door twee schuifdeuren achter elkaar te plaatsen en zo een sluis te creëren, maar een voorwaarde is dan natuurlijk wel dat daar ruimte voor is in het pand. 
  • Toepassing. Door wie en hoeveel de entree gebruikt wordt, is eveneens van invloed op uw keuze voor ofwel een tourniquetdeur ofwel een schuifdeur. Is het gebouw bijvoorbeeld een zorginstelling en zullen er dus naar verwachting veel rolstoelen in- en uitgaan? Dan ligt een tourniquetdeur misschien niet meteen voor de hand. Met een automatische schuifdeur is een pand eenvoudiger toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. Daar staat tegenover dat een schuifdeur bij veel voetgangersverkeer bijna continu openstaat, wat weer veel energieverlies tot gevolg heeft. Het is belangrijk om hierin weloverwogen keuzes te maken. 

Heeft u hulp nodig bij het maken van die weloverwogen keuzes? Bent u benieuwd welke deur het meest (kosten)efficiënt is voor een specifieke omgeving? ASSA ABLOY Entrance Systems helpt u graag om dit snel te berekenen. Op basis van een aantal essentiële gegevens creëren we een overzichtelijke grafiek met daarin informatie over wat een bepaald type deur per jaar aan energie kost. Zo is ook eenvoudig de terugverdientijd van een toegangsoplossing na te gaan. Neem contact met ons op voor meer informatie.

ASSA ABLOY Entrance Systems streeft naar optimale ondersteuning van alle partijen binnen de bouwkolom, zoals architecten. Bezoek onze pagina Design en specificatie en ontdek hoe we u ondersteunen met BIM-objecten, pdf- en DWG-tekeningen, EPD’s, productspecificaties en Design Guides.