De zelfherstellende deur: hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

/global/scaled/1568x683x0x235x1000x435/AAES-NL-News-2019-RR300-cold-klein.jpg

Is er in uw bedrijfssituatie sprake van veel verkeersstromen, zoals heftrucks of reachtrucks, die op snelheid een ruimte binnenkomen en verlaten? Dan biedt een zelfherstellende snelloopdeur uitkomst. Wanneer een chauffeur tegen een zelfherstellende deur aan rijdt en de deur uit zijn zijgeleiders raakt, herstelt de deur zichzelf. Dit vergroot de veiligheid, verlaagt onderhoudskosten én gaat energieverlies tegen.

Als u er zelf werkzaam bent, weet u waarschijnlijk dat aanrijdingen van deuren met name voorkomen in magazijnen en logistieke centra waar gebruik wordt gemaakt van groter materieel. Als gevolg van een dergelijke aanrijding, kan de deur uit zijn zijgeleiders raken. Zelfherstellende deuren herstellen dit automatisch. Hoe werkt dat precies? En hoe kunt u profiteren van een zelfherstellende snelloopdeur? 

Hoe werkt een zelfherstellende snelloopdeur?
Automatische snelloopdeuren beschikken over een impulsgever die zorgt dat de deur automatisch opent en sluit op het juiste moment. Als een heftruckchauffeur echter te hard komt aanrijden of zich niet binnen het bereik van de radar bevindt, kan de deur worden geraakt en uit zijn zijgeleiders raken. Zelfherstellende snelloopdeuren zijn voorzien van een toprol en een re-introductieblok. Wanneer de deur uit zijn zijgeleiders wordt gereden, wordt het deurblad tot bovenin opgerold en zakt deze terug in het re-introductieblok. Vervolgens komt het blad naar beneden binnen de zijgeleider en kan de deur direct weer worden gebruikt. 

De opensnelheid van een snelloopdeur is afhankelijk van de hoogte, de aanloopsnelheid en de afremsnelheid van de deur. De aanloopsnelheid bij het openen van de deur en de afremsnelheid als de deur bijna boven is, liggen lager dan de tussenliggende topsnelheid. Het is daarom aan te raden om de snelloopdeur in een omgeving met veel heftrucks hoger te installeren, om te voorkomen dat heftrucks bij de afnemende afremsnelheid van de openende deur alsnog tegen de deur aanrijden. 

De voordelen op een rij
Wanneer een reguliere snelloopdeur uit zijn zijgeleiders wordt gereden, is er een servicemonteur nodig om de deur te herstellen. Het kost tijd, moeite en geld om een dergelijke servicedienst aan te roepen. Bij snelloopdeuren met een harde onderbalk is de kans bovendien groot dat de balk bij een aanrijding gerepareerd of vervangen moet worden: hierdoor vallen reparatiekosten nóg hoger uit. Ook kunnen bedrijfsprocessen stil komen te liggen, met operationele downtime tot gevolg.

Ditzelfde geldt voor de semi-zelfherstellende deur. Dit type snelloopdeur heeft speciale nokjes die afbreken of ombuigen als de deur uit de zijgeleiders wordt gereden, en voorkomt zo grote schade. Echter geldt dat er altijd een manuele handeling is vereist om de deur weer in proces te krijgen. Het werk op uw bedrijfslocatie wordt dus alsnog onderbroken. 

Zelfherstellende deuren die zijn uitgevoerd zonder onderbalk, zoals de snelloopdeuren van ASSA ABLOY Entrance Systems, zijn geschikt voor gebruik in zeer extreme omstandigheden en vereisen geen dure reparaties. Het belangrijkst is bovendien dat er bij aanrijdingen geen schade ontstaat aan personen of materiaal. En doordat de deur nooit langdurig buiten gebruik is, verbetert u niet alleen operationele efficiëntie, maar voorkomt u ook het energieverlies dat zou optreden als de deur lang open blijft staan. De deuren zorgen tot slot voor optimale afsluiting van een ruimte tegen bijvoorbeeld wind of luchtdruk. Waar de meeste snelloopdeuren namelijk los in de zijgeleiding zitten, sluiten de zelfherstellende deuren van ASSA ABLOY Entrance Systems ook de zijkanten over de gehele hoogte van de deur volledig af, middels een rits-principe of met een pees. Zo kunt u uw binnenklimaat optimaal beheren. 

Wilt u meer weten over zelfherstellende deuren en de mogelijkheden voor uw pand? ASSA ABLOY Entrance Systems adviseert u graag. Neem contact op via 088 - 059 55 00 of info.nl.entrance@assaabloy.com.