De duurzaamheid van uw pand vergroten? Een overheaddeur biedt uitkomst

/AAES/NL/News/2019/header.jpg

Overheaddeuren zijn populaire industriële deuren en worden veel gebruikt in sectoren als distributie en logistiek, manufacturing en productie. Niet verwonderlijk, want dit type deur is degelijk, betrouwbaar en stabiel. Overheaddeuren kunnen bovendien bijdragen aan de duurzaamheid van uw pand. Eerder schreven we al over de vijf belangrijkste afwegingen bij de keuze voor een overheaddeur, ook wel roldeur genoemd, waarbij isolatiebehoefte een van de vijf overwegingen is. In deze blogpost gaan we dieper in op de voordelen van een overheaddeur op het gebied van duurzaamheid, klimaatbeheersing en isolatie. Eerst is het belangrijk om stil te staan bij een aantal uitdagingen waar sectoren als distributie en logistiek, manufacturing en productie mee te maken hebben.

Regulering van het binnenklimaat 

Elke sector en elke organisatie is anders. Dat geldt ook voor de eisen aan het binnenklimaat. Waar het voor een productiebedrijf geen probleem is om te werken in een ruimte met openstaande deuren, is dat een ander verhaal voor een bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie dat werkt met gekoelde producten of voor bedrijven met verwarmde omgevingen. Optimale controle van het binnenklimaat is dan van groot belang, om ervoor te zorgen dat producten goed blijven en werknemers in een comfortabele omgeving kunnen werken. 

Besparing energie en kosten

Wie werkt met gekoelde of verwarmde omgevingen wil temperatuurverlies tussen ruimten of de binnen- en buitenomgeving voorkomen. Wanneer er veel koude of warme lucht verloren gaat, moet u ruimtes immers extra koelen of verwarmen om het binnenklimaat op peil te houden. Dat kost extra energie, en dat is niet alleen slecht voor het milieu maar ook voor uw portemonnee. Het voorkomen van temperatuurverlies hangt bij veel bedrijven samen met het gebruik van ruimtes. In de voedingsmiddelenindustrie kan bijvoorbeeld temperatuurverlies optreden als koelruimtes niet optimaal afgesloten zijn. En in de logistieke sector is er vaak sprake van regelmatig laden en lossen, waarbij deuren openstaan en het binnen- en buitenklimaat dus niet worden gescheiden. 

De voordelen van een overheaddeur voor een duurzamer pand

Uw binnenklimaat controleren en temperatuurverlies voorkomen: het is iets waar overheaddeuren op relatief eenvoudige wijze aan bij kunnen dragen. Overheaddeuren hebben het grote voordeel dat ze over uitstekend isolerende eigenschappen beschikken. Dit zorgt voor optimale thermische scheiding en dus energiebesparing. Bovendien is dit type overheaddeur vaak uitgerust met aanvullende functies voor isolatie, zoals boven- en zijafdichtingen en een waterbestendige bodemafdichting. Zo worden tocht en condens tot een minimum beperkt. 

De isolerende eigenschappen van een dergelijke deur zijn echter alleen van toepassing als de deur gesloten is. Bij overheaddeuren die regelmatig open- en dichtgaan, zoals bij laden en lossen in de logistieke sector, zegt de isolatiewaarde dus lang niet alles. Een hoge open- en sluitsnelheid speelt dan een veel crucialere rol. Over het algemeen geldt namelijk: hoe sneller de deur opent en sluit, hoe minder temperatuurverlies. Is uw binnenklimaat gereguleerd, dan resulteert dit in lagere stook- of koelingskosten. Een paar seconden sneller openen of sluiten kan hier al een groot verschil maken.

ASSA ABLOY Entrance Systems biedt zowel snelle als isolerende sectionaaldeuren. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.