Een veilige productieomgeving, met deuren voor machineafscherming

/AAES/NL/News/2019/Blog_veilige_productieomgeving%20.jpg

Het beheren van een productieomgeving is een uitdaging op zich – of het nu gaat om productie in cleanrooms, productie van voedingswaren of productie van auto’s. Locaties moeten voldoen aan strenge eisen op het gebied van hygiëne, klimaat en efficiëntie. Veel productieprocessen vinden plaats op hoge snelheid en via korte cycli, waarbij gebruik wordt gemaakt van geautomatiseerde productie en assemblage, en geavanceerde technologieën, processen en machines. Volgens de Arbowet en Machinerichtlijn zijn eigenaren verantwoordelijk voor een goede en veilige werking van hun installaties en systemen. Veiligheid speelt dan ook een cruciale rol in de vaak robuuste productieomgevingen. Deuren voor machineafscherming bieden daarbij uitkomst, om personeel te beschermen tegen letsel en om een foutvrij en betrouwbaar productieproces te garanderen.

 

Wat zijn deuren voor machineafscherming?

Zeer geschikt voor machineafscherming zijn snelloopdeuren, speciaal ontwikkeld voor zwaar werk, geautomatiseerde processen en productielijnen. Doordat ze zijn geconstrueerd met een minimum aantal onderdelen is dit type deuren robuust, betrouwbaar, eenvoudig te installeren en bijzonder onderhoudsvriendelijk. Deuren voor machineafscherming bieden bescherming van personeel dat in de buurt van geautomatiseerde productieprocessen werkt. Met behulp van voorlopende en vaste fotocellen zijn veiligheidsschakelaars geïntegreerd in de zijgeleidingen. Zo vormen de deuren een veiligheidsbarrière tussen werknemers en machines. De deuren kunnen vaak worden geïntegreerd in de besturingssystemen van geautomatiseerde machines. Na integratie voldoen de veiligheidsfuncties van de deur aan verschillende veiligheidsnormen, zoals PL d/Cat. 3, PL e/Cat. 4 (EN ISO 130849-1) en SIL 3 (EN 62061).

Voordelen voor de productie-industrie

Deuren voor machineafscherming bieden belangrijke voordelen voor een veeleisende sector zoals de productie-industrie. We zetten er een aantal op een rij.

Geïntegreerde processen

De deuren zijn vaak geïntegreerd in de machines die zich achter de deuren bevinden. Dit zorgt ervoor dat de machines niet onbedoeld kunnen beginnen. Wanneer de deur wordt gesloten, kunnen de machines werkzaamheden, zoals lassen of snijden, starten. Als de deur geopend is, is dit echter niet het geval. Dit beschermt werknemers niet alleen tegen ongelukken, het zorgt er ook voor dat de processen vrij zijn van storingen en beschermd tegen schade.

Compacte productieopstelling

Vanwege de slanke constructie is er bij deuren voor machineafscherming minder afstand nodig tussen machines en werknemers in vergelijking met lichtere, minder robuuste gordijnen. Dit maakt een compacte productieopstelling mogelijk, waardoor er meer ruimte op de productievloer overblijft.  

Aanvullende veiligheidsopties

Deuren voor machineafscherming kunnen worden uitgebreid met extra functies voor het beschermen van personeel en machines. Zo kan via zichtvensters zicht worden gehouden op de machines, voor optimale bewaking van het productieproces. En als er sprake is van hoge druk of gebruik van lasers kunnen de deuren worden voorzien van aluminium lamellen voor extra bescherming.

Efficiënt openen en sluiten

Deuren voor machineafscherming hebben enorm snelle open- en sluitsnelheden. Op die manier dragen ze bij aan een snellere productstroom en verbeterde productiviteit. Bovendien zijn de deuren geschikt voor continu gebruik, dankzij de slijtvastheid en de lange levensduur. Vond u deze blog interessant? Lees ook: