Efficiëntie en kostenbesparing: de juiste deur voor ziekenhuizen

/global/scaled/1570x883x0x71x760x-1/AAES-NL-News-2019-hospital-klein.jpg

De grootste prioriteit van een organisatie in de gezondheidszorg, zoals een groot regionaal ziekenhuis, is het leveren van goede zorg aan patiënten. Het gebouw en de indeling ervan spelen daarbij een belangrijke rol. Logistieke processen moeten in goede banen worden geleid. En er is sprake van verschillende stromen mensen; patiënten, bezoekers en werknemers moeten eenvoudig en veilig hun weg door het pand weten te vinden. Bovendien zijn er veel verschillende soorten ruimten die elk hun eigen eisen stellen aan het gebruik ervan, denk aan een operatiekamer, patiëntenkamer of een stralingsruimte.

Vaak wordt er bij het ontwerp van een ziekenhuis voor dergelijke ruimten een totaalconcept gerealiseerd, inclusief de inrichting en apparatuur. Ook de deuren zijn daar meestal een onderdeel van; elke ruimte vraagt immers om een specifieke toegangsoplossing. Met de juiste deur kunnen ziekenhuizen een slag maken op het gebied van efficiëntie en kostenbesparing. Daarbij moet u rekening houden met de volgende zaken.  

Hoe zien de processen in een ruimte eruit?

Voor ziekenhuizen zijn er diverse soorten toegangsoplossingen beschikbaar die optimale prestaties bieden op het gebied van hygiëne, veiligheid en gebruiksgemak. Het soort ruimte en de bijbehorende logistieke processen bepalen vaak de keuze voor de meest efficiënte toegangsoplossing. Als er bijvoorbeeld veel patiënten een deur moeten passeren, zal deze breder moeten zijn om doorgang te bieden aan ziekenhuisbedden of rolstoelen. Daarnaast moeten deuren qua bediening praktisch zijn voor personeel; kan de deur worden geopend met de hand, voet of bijvoorbeeld een sensor of radarbediening? Ook transparantie speelt een belangrijke rol; voor sommige ruimten zullen transparante of juist geblindeerde glazen deuren worden gebruikt.

Is er sprake van geconditioneerde of niet-geconditioneerde ruimten?

De belangrijkste vraag bij de keuze voor een deur in een ziekenhuisomgeving is of het om een geconditioneerde ruimte gaat. In een geconditioneerde ruimte is er sprake van speciale condities. Het bekendste voorbeeld zijn ruimten waarbij de luchtdruk nauwkeurig geregeld wordt, bijvoorbeeld operatiekamers, isolatiekamers of kamers op een intensive care. Door overdruk in de ruimte voorkomt men dat schadelijke of vervuilende stoffen de ruimte binnen kunnen komen. Een geconditioneerde ruimte kan ook een ruimte zijn waar sprake is van geluidsdemping. Zo worden er vanuit de wet- en regelgeving in ons land specifieke eisen gesteld aan de geluidsisolatie voor patiëntenkamers in een ziekenhuis. Hermetische deuren bieden een oplossing voor geconditioneerde ruimten en dragen bij aan veiligheid en hygiëne.

Is er sprake van stralingswerendheid?

Sommige ruimten vereisen een bepaalde stralingswerendheid, bijvoorbeeld op een radiologieafdeling. In zo’n geval moeten de deuren van de ruimte worden voorzien van lood. In principe kan elke deur stralingswerend worden uitgerust. Vaak is in een ziekenhuis een combinatie van een stralings- en brandwerende deur vereist. Dit geldt bijvoorbeeld voor de deur van een operatiekamer. Om te voorkomen dat een eventuele brand in een operatiekamer overslaat naar de naastgelegen operatiekamer, stellen verzekeraars extra eisen qua brandwerendheid.

Wat zijn de eisen qua brand- en rookwerendheid?

Vanuit het Bouwbesluit worden er eisen gesteld aan de brandwerendheid van gebouwen. Omdat er in ziekenhuizen kwetsbare gebruikers overnachten, moeten deuren van patiëntenkamers bijvoorbeeld minimaal dertig minuten brandwerend zijn. Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe wet, het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), die het Bouwbesluit uit 2012 moet vervangen. In het nieuwe Bbl wordt anders aangekeken tegen brandwerendheid. Voor ziekenhuizen geldt bijvoorbeeld dat ruimten niet alleen brandwerend, maar ook rookwerend moeten zijn. Neem bijvoorbeeld patiëntenkamers, die in de toekomst S200-rookscheiding vereisen, waarbij de deur minimaal dertig minuten brandwerend én rookwerend tot 200 graden is. Rook kan namelijk veel gezondheidsschade veroorzaken en bovendien het zicht bij vluchtwegen kan blokkeren.

Het belang van onderhoud

Ongeacht het type toegangsoplossing is gedegen preventief onderhoud van deuren altijd cruciaal. Dit geldt natuurlijk ook voor ziekenhuizen. Door deuren goed en tijdig te onderhouden, voorkomt u dat er gedurende het jaar storingen plaatsvinden. Dat is belangrijk, want een deur in storing kan processen vertragen of zelfs geheel stilleggen. Denk aan een operatiekamer die niet gebruikt kan worden door een defecte deur. Met preventief onderhoud voorkomt u onnodige kosten door stilstand. Dit geldt zeker voor deuren die worden gebruikt in geconditioneerde ruimten. Deze deursystemen worden intensiever gebruikt en zijn vaak een stuk zwaarder. Een brandwerende of stralingswerende deur met lood kan bijvoorbeeld wel vierhonderd kilo wegen. De belasting op de verschillende onderdelen is dan groter, waardoor het monitoren en preventief vervangen van onderdelen nog belangrijker is.

Wilt u meer weten over de juiste toegangsoplossing voor uw ziekenhuis en het bijbehorende onderhoud? We vertellen u graag meer. Neem contact op via 088 - 059 55 00 of info.nl.entrance@assaabloy.com.

 

Geschreven door Marcel Schoppers

Marcel Schoppers is Sales Manager Benelux & Germany bij Metaflex, de specialist in luchtdichte deursystemen. Metaflex levert veilige, betrouwbare en duurzame deursystemen voor de gezondheidszorg, voedingsindustrie, farmaceutische industrie en de biotechnologie.