Industriële deuren voor gecontroleerde omgevingen: het belang van onderhoud

/global/scaled/1387x660x0x55x760x-1/AAES-NL-News-2019-Blog-gecontroleerde-omgeving.jpg

Een ‘controlled environment’ in uw bedrijfspand stelt specifieke eisen aan zowel de keuze als het onderhoud van industriële deuren. Deze keuzes hangen af van de specifieke condities binnen zo’n afgesloten ruimte. Is er bijvoorbeeld sprake van een cleanroom, koel- of vriescel of een ruimte waarin wordt gewerkt met vluchtige organische stoffen? In deze blogpost bespreken we welk type industriële deur het meest efficiënt is voor uw omgeving met het oog op gebruik en onderhoud.

Voor steeds meer branches is een controlled environment een essentieel onderdeel van het bedrijfsproces. Of het nu gaat om food, farma, hightech, research of healthcare: werkzaamheden worden meer en meer verricht in een afgeschermde ruimte.

Cleanrooms

Een cleanroom is een voorbeeld van een zeer zuivere werkomgeving die is gebouwd om besmetting door in de lucht aanwezige fijnstof, vezels of micro-organismen te beperken of uit te sluiten. Voorbeelden van cleanrooms zijn fabricageruimtes van halgeleiders en geneesmiddelen. Dergelijke afgesloten ruimtes moeten ultraschoon zijn en er moet sprake zijn van een stabiele temperatuur. Automatische snelloopdeuren voor cleanrooms zorgen er in zo’n geval voor dat invloeden van buitenaf zo min mogelijk invloed hebben op de omstandigheden in de cleanroom.

Gedegen onderhoud van zo’n snelloopdeur is daarbij van groot belang om storingen te voorkomen. Bij een storing komen uw bedrijfsprocessen immers stil te liggen. Daar komt bij dat het bij een cleanroom veel tijd en moeite kost om een storing te verhelpen. Dit heeft alles te maken met de strenge hygiëne-eisen in de gecontroleerde omgeving. Om te voorkomen dat de omstandigheden in deze ruimte worden verstoord, moeten bezoekers – en dus ook monteurs – door een tijdrovend cleaningproces voordat zij de ruimte kunnen betreden. Op die manier duurt het langer voordat de reparatie of vervanging van de deur kan worden afgerond.

Koel- en vriesomgevingen

In de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie moeten medicijnen of voedingsmiddelen soms op (zeer) lage temperatuur bewaard worden. Ook dan biedt een snelloopdeur uitkomst. Door de hoge open- en sluitsnelheid en de goede afdichting zorgt dit type deur voor optimale klimaatbeheersing. Daarnaast zijn snelloopdeuren voor de vriesomgeving uitgerust met verwarmingslint op cruciale plaatsen. Zo voorkomt u vastvriezen en dus onveilige situaties op de werkvloer.

Laat ook in deze omgevingen uw deuren regelmatig controleren en onderhouden. Bij dergelijke warmtegeleidingen kan de kleinste beschadiging namelijk al tot problemen leiden. Denk aan een lekstroom, wat in combinatie met vocht kan zorgen voor ijsafzetting. Indien zo’n beschadiging niet op tijd wordt hersteld, kan dit de werking van de deur – en daarmee uw bedrijfsprocessen – belemmeren.

Chemische industrie

In de chemische industrie, maar ook in de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie, kan er sprake zijn van afgesloten ruimten waarin mensen werken met vluchtige organische stoffen. Sommige van deze stoffen kunnen zorgen voor gezondheidsklachten bij langdurige blootstelling. Ook hebben sommige stoffen een hoge kans op brand en explosie. In zo’n geval is het noodzakelijk om explosieveilige deuren te plaatsen. Dit heeft niet zozeer te maken met de explosiebestendigheid van de deur, als wel met het ontstaan van vonken. Het deurblad van een explosiebestendige deur bevat een speciale kunststof die voorkomt dat er statische elektriciteit wordt gegenereerd, wat een explosie zou kunnen veroorzaken. Ook beschikt dit type deur over speciale impulsgevers en contactloos uitgevoerde schakelaars om het ontstaan van een ontstekingsbron te voorkomen. De explosieveilige deuren van ASSA ABLOY Entrance Systems zijn EX-gecertificeerd, conform de meest recente regelgeving.

Gebruik van deuren in uw gecontroleerde omgeving

Naast regelmatig preventief onderhoud kunt u storingen en stilstand voorkomen door ervoor te zorgen dat uw toegangsoplossing optimaal aansluit bij het gebruik van de desbetreffende gecontroleerde omgeving. Is er bijvoorbeeld sprake van een deur waar alleen personen doorheen gaan, dan is de kans op schade kleiner dan wanneer er regelmatig een heftruck passeert. In dat laatste geval kan het interessant zijn om te kiezen voor een zelfherstellende snelloopdeur. Ook een langere opentijd van de snelloopdeur kan het risico op aanrijdingen verkleinen. Dit hangt echter ook af van de condities in de aanliggende ruimten.

De keuze voor het juiste type industriële deur en het bijbehorende onderhoud voor uw gecontroleerde omgeving hangt dus af van veel verschillende factoren. ASSA ABLOY Entrance Systems denkt graag met u mee over uw specifieke uitdagingen. Neem direct contact op voor een vrijblijvend gesprek.