Klimaatbeheersing en ongedierte: de uitdagingen van tankstations (en dé oplossing)

/AAES/NL/News/2019/Blog_header_climat%20control.JPG

Even snel een flesje drinken kopen, een broodje halen of gewoon tanken: de meeste tankstations worden druk bezocht. En dat is natuurlijk goed nieuws. Het betekent echter ook dat de deuren vaker open dan dicht zijn, en dat het lastig is om de ingestelde temperaturen binnen te behalen. De issues op het gebied van tocht en klimaatbeheersing vormen een probleem voor bijna alle tankstations. Zo ook voor een tankstation in het midden van het land. Het had last van geluidsoverlast, een vrijwel onbeheersbaar binnenklimaat en ongedierte. Een tourniquetdeur bood uitkomst én nog veel meer voordelen.

 

Geluids- en ongedierteoverlast 

Eerder maakte het tankstation gebruik van een schuifdeur als toegangsoplossing, maar dat resulteerde in een aantal problemen. Zo was er veel geluidsoverlast door de drukke snelweg waaraan het tankstation gelegen was. Bovendien ligt het tussen de weilanden en bossen, waardoor er veel overlast was van ongedierte – met name vliegen en muizen. Vooral de muizen zijn een grote nachtmerrie voor een tankstation, waar immers veel met voedingsmiddelen wordt gewerkt. 

Smeltende chocolade 

In de zomer diende zich een extra probleem aan. Doordat het tankstation druk bezocht wordt en de deuren vaak openstonden, was het binnenklimaat vrijwel onbeheersbaar. De chocolade smolt dan ook letterlijk uit de schappen. Dit stond in schril contrast met de winter. Met de broodafdeling van het tankstation recht tegenover de entree, kregen de werknemers van de afdeling het al snel erg koud. Tel daar de wind bij op die regelmatig producten uit de schappen en de plafondplaten omhoog blies, en het is duidelijk: er moest een oplossing komen voor de schuifdeur. 

Tourniquetdeur als oplossing

In juni 2017 werd gekozen voor een tourniquetdeur van ASSA ABLOY Entrance Systems. Na ruim een half jaar had de deur al 1,3 miljoen omwentelingen gemaakt, inmiddels zijn dat er na ruim vier jaar al meer dan 10 miljoen. En de deur werkt nog steeds probleemloos. Een tourniquetdeur zorgt voor een ideale klimaatbeheersing, doordat de deur het binnen- en buitenklimaat van elkaar gescheiden houdt. Hierdoor worden de ingestelde waardes qua temperatuur behaald. In overleg met het tankstation werd een compacte RD4-tourniquetdeur geplaatst met automatische nachtdeuren, zodat de kassamedewerkers van het tankstation – conform de regels – na het sluiten van de nachtdeuren achter de kassa vandaan kunnen komen en de winkel kunnen betreden. De tourniquetdeur werd gecombineerd met een ASSA ABLOY SW200. Het voordeel van de combinatie met dit geautomatiseerde draaideursysteem is dat de shop en pompen van het tankstation niet dicht hoeven bij servicewerkzaamheden aan de tourniquetdeur. Zo heeft het tankstation geen last van omzetverlies of ontevreden klanten. Bovendien is het gebouw zo optimaal toegankelijk voor mindervalide bezoekers, en biedt de deur mogelijkheden voor de dagelijkse aan- en afvoer van goederen en incidentele aan- en afvoer van installaties. 

Minder ongedierte, tocht en kou 

Inmiddels maakt het tankstation zo’n twee jaar gebruik van de nieuwe toegangsoplossing, die geheel aan de wensen voldoet. Naast de professionele uitstraling van de entree is het nu een stuk stiller in het gebouw – dankzij de geluidswerende eigenschappen van de toegangsoplossing. Ongedierte is bovendien vrijwel verdwenen, doordat de deurvleugels van de tourniquetdeur altijd automatisch in een ‘gesloten’ positie terugdraaien. Zo komen er een stuk minder vliegjes of muizen via de tourniquetdeur mee naar binnen en ook minder vuil, zoals zand en bladeren. 

Ook is het binnenklimaat beter beheersbaar, omdat tocht verleden tijd is. De voor het pand ingestelde temperatuur wordt nu daadwerkelijk gehaald in zowel de zomer als winter, en producten – met name in de bakkerij – blijven nu op de juiste temperatuur. De nieuwe toegangsoplossing is uitgerust met een luchtgordijn, maar voorlopig hoeft deze nog niet gebruikt te worden en is de tourniquetdeur an sich voldoende voor wat betreft klimaatbeheersing. Het luchtgordijn kan worden ingezet in het geval van strenge winters. 

Het beter beheersbare binnenklimaat is ook een groot voordeel voor de werknemers. Zij profiteren van een comfortabelere werkomgeving en zijn dan ook zeer tevreden met de oplossing. Bijkomend voordeel: het korte verzuim bij het tankstation is duidelijk afgenomen. 

Meer weten over de beste toegangsoplossingen voor tankstations? Neem contact met ons op. 

 

Vond u dit blog interessant? Lees ook: