Ruimte én energie besparen met automatische deuren: dit zijn uw opties

/global/scaled/1045x455x0x314x1000x435/AAES-NL-News-2019-RD100-3-klein.jpg

Een open entree maakt een gastvrije indruk en zorgt ervoor dat bezoekers een pand ongehinderd in- en uit kunnen lopen. Met een entree die constant openstaat gaat er echter wel veel kostbare warmte verloren. Een automatische toegangsoplossing biedt gelukkig uitkomst voor een winkel- of bedrijfspand. Maar het is wel belangrijk om hierbij per gebouw de juiste keuzes en afwegingen te maken. De verkeersstromen in een gebouw, het gebruik van de deur en de beschikbare ruimte voor de entree spelen hierbij een hoofdrol. We zetten een aantal mogelijkheden voor u op een rij.

Schuifdeuren: ruimte en energie besparen   

Is er sprake van een grote variatie in verkeersstromen in een gebouw, dan is een automatische schuifdeur een goede optie. In principe is de schuifdeur altijd gesloten; alleen als iemand wil passeren, gaat de deur open om vervolgens automatisch weer te sluiten. Bij piekmomenten kan de deur zelfs open worden gezet, om vervolgens weer terug te gaan naar zijn normale werking. De relatief korte openingstijd voorkomt dat er kostbare warme of gekoelde lucht wegstroomt. Het energieverlies is daardoor stukken lager dan bij een open entree. Uit onderzoek bij een landelijke drogisterijketen blijkt bijvoorbeeld dat de stookkosten bij automatische schuifdeuren maar liefst 43 procent (!) lager zijn dan wanneer men een open-deurfilosofie hanteert. En dat zonder dat het ten koste gaat van het aantal betalende bezoekers.

Bij een automatische schuifdeur die het grootste deel van de tijd dicht is, kan het lucratief zijn om extra energie bezuinigende maatregelen te nemen. Denk aan borstelafdichtingen, hoogwaardige isolerende profielen en isolerend HR++-glas. Ook interessant is richtingsgevoelige detectie. Dankzij slimme sensoren zal de deur dan alleen bij naderende personen openen en eerder sluiten als er een persoon door de deuropening gaat.

Als er beperkte ruimte beschikbaar is voor een toegangsoplossing is de schuifdeur een praktische keuze, doordat de deuren naar de zijkant wegschuiven. Dit in tegenstelling tot automatische draaideuren. Bij deze oplossing moet u rekening houden met de draaicirkel; de ruimte die de deur nodig heeft om open en dicht te zwaaien. Een draaideur heeft hiervoor ook meer tijd nodig in vergelijking met een schuifdeur. Het deurblad moet immers volledig opendraaien om de bezoeker door te laten, en kan pas sluiten als de bezoeker zich buiten de draaicirkel bevindt. Bij plaatsing binnen in een gebouw hoeft die langere open- en sluitsnelheid geen probleem te zijn. Er treedt dan geen energieverlies op door het wegstromen van warme lucht. Praten we echter over de gebouwschil dan is de automatische schuifdeur een snellere oplossing en bovendien comfortabeler, omdat er geen bewegend deurblad op de bezoeker afkomt.

Tourniquetdeuren: energiezuinig, maar meer ruimte vereist

Automatische tourniquetdeuren zorgen voor een permanente scheiding tussen binnen- en buitenklimaat en zijn hierdoor een energiezuinige oplossing. De belangrijkste afweging die u hierbij moet maken, betreft de bezoekersstroom van een pand. Een tourniquetdeur werkt prima bij een stabiele, continue stroom van mensen. Is er veel variatie in het verkeer, dan kunnen er echter opstoppingen ontstaan omdat de deur minder goed kan worden aangepast aan piekmomenten.

Ook is de diameter keuze van een tourniquetdeur erg belangrijk. Neem een verzorgingstehuis. Een te compacte tourniquetdeur biedt niet voldoende toegangsruimte voor bezoekers die het gebouw in of uit willen gaan met een rollator, rolstoel of scootmobiel. Hier biedt een tourniquet met grote capaciteit een uitkomst maar neemt wel meer ruimte in beslag. Een schuifdeur biedt dan een goede oplossing, zeker in combinatie met een sluisfunctie. Een sluis wordt gecreëerd door twee schuifdeuren op voldoende afstand van elkaar te plaatsen waardoor er – net als bij een tourniquetdeur – een afsluiting tussen binnen- en buitenklimaat wordt gecreëerd.

Zowel een tourniquetdeur als een sluisfunctie met schuifdeuren neemt echter meer ruimte in beslag dan een enkele schuifdeur. Er zal dus altijd een afweging gemaakt moeten worden tussen energiebesparing en ruimtebesparing.   

Balansdeuren: grote dagopening bij beperkte breedte 

Is de ruimte rondom de ingang beperkt en wilt u toch een zo breed mogelijke doorgang creëren, dan biedt een balansdeur uitkomst. Hierin komen de beste eigenschappen van draaideuren en schuifdeuren samen. De deur is daarom geschikt voor smalle doorgangen met intensieve verkeersstromen. Bovendien biedt deze oplossing goede functionaliteit tijdens hoge windbelasting, tocht of andere weersinvloeden.

ASSA ABLOY Entrance Systems streeft naar optimale ondersteuning van alle partijen binnen de bouwkolom, zoals architecten. Bezoek onze pagina Design en specificatie en ontdek hoe we u ondersteunen met BIM-objecten, pdf- en DWG-tekeningen, EPD’s, productspecificaties en Design Guides.