Checklist: veilige toegangsoplossingen meenemen in uw bestek? Vijf aandachtspunten

/global/scaled/1022x444x3x17x1000x435/AAES-NL-News-2019-checklist_man_bril.jpg

Als het gaat om het bestek van een gebouw zullen automatische toegangsoplossingen niet direct de eerste prioriteit vormen voor veel voorschrijvende partijen, zoals architecten en bouwkundige adviesbureaus. Vaak kijkt men eerst naar de zaken waar de meeste kosten mee gemoeid zijn: de gevel, vloeren en daken bijvoorbeeld. Een geautomatiseerde toegangsoplossing vormt slechts een klein onderdeel van een pand. Maar wel een onderdeel met een grote invloed op eindgebruikers. Zij hebben immers dagelijks met de toegangsoplossing te maken; een gebruiksvriendelijke én veilige oplossing is voor hen dan ook een belangrijke vereiste. Een goede reden om wel degelijk aandacht te besteden aan het type deuren van een gebouw in het bestek. Houd daarbij in ieder geval de volgende zaken in het achterhoofd.

 

  • Besteed voldoende aandacht aan wet- en regelgeving. Er bestaan verschillende normen, wetten en regels omtrent de veiligheid van toegangsoplossingen. EN 16005 is bijvoorbeeld een belangrijke norm om de veiligheid van gebruikers van automatische toegangsoplossingen te garanderen. Door naast functionele en designspecificaties ook aandacht te besteden aan de wet- en regelgeving op het gebied van onder andere gebruiksveiligheid, brandwerendheid en inbraakwerendheid, zorgt u ervoor dat toegangsoplossingen voldoen aan de bouwkundige eisen.

  • Houd rekening met het type gebruiker. Hoewel normen zoals EN 16005 steeds vaker aan het bestek worden toegevoegd, vergeet men hierbij vaak te kijken naar het type gebruiker van een gebouw. In sommige gevallen is dat een algemene afspiegeling van de samenleving en zijn er geen specifieke aanpassingen aan een toegangsoplossing nodig. In het geval van bijvoorbeeld ziekenhuizen, huisartsenpraktijken of kinderdagverblijven ligt dit anders. Daar is sprake van zogenaamde kwetsbare gebruikers, zoals ouderen, kinderen of mindervaliden. In zo’n geval is het raadzaam om reeds in het bestek aan te geven dat de toegangsoplossingen moeten voldoen aan de EN 16005 voor kwetsbare gebruikers.

  • Zorg voor specifieke, functionele omschrijvingen. Wanneer een automatische toegangsoplossing moet voldoen aan de EN 16005 voor kwetsbare gebruikers, betekent dit dat er aanvullende sensoren nodig zijn om extra gebruiksveiligheid te waarborgen. Denk aan slimme sensoren die snel reageren en anticiperen op bewegingen, om botsingen te voorkomen. Hoe specifieker in het bestek wordt aangegeven welke sensoren en veiligheidsopties nodig zijn voor de toegangsoplossingen, hoe inzichtelijker het voor aannemers, installateurs of gevelbouwers wordt welke producten en oplossingen zij moeten aanvragen.

  • Profiteer van samenwerking met leveranciers. Met de BIM-werkmethodiek in het achterhoofd kan het voordelig zijn om meer te investeren in ketenpartnering. Daarbij staat samenwerking met partijen verderop in de bouwketen centraal. Hierbij kunt u ook denken aan leveranciers van toegangsoplossingen. Door samen met een leverancier te kijken naar bouwkundige en ontwerpmatige eisen en de behoeften van eindgebruikers, wordt het mogelijk om toegangsoplossingen vanaf het begin in te passen in een bouwmodel. Ook kan een leverancier al tijdens het ontwerpproces meedenken over aansluitdetails. Zo bespaart u uiteindelijk tijd en kosten.

  • Vergeet het onderhoud niet. Bij veel nieuwe gebouwen is de bouwer de eerste paar jaar verantwoordelijk voor de nazorg en het onderhoud van het pand. Door in het bestek al na te denken over passende toegangsoplossingen, kunnen de onderhoudskosten op de lange termijn worden verlaagd. U weet dan immers zeker dat de oplossing geschikt is voor het juiste type gebruiker en voldoet aan alle vereisten, waardoor gebruiksveiligheid wordt verhoogd en er minder correctief onderhoud nodig is door storingen of onjuist gebruik. Ook kan al vóór de oplevering worden gekozen voor een gedegen onderhoudspartner die periodiek preventief onderhoud kan uitvoeren om de toegangsoplossingen optimaal te laten functioneren.

ASSA ABLOY Entrance Systems is de adviespartner voor voorschrijvende partijen op het gebied van toegangsoplossingen. Wij denken mee over bouwkundige eisen, eisen van architecten én de behoeften van eindgebruikers. Zo creëren we pasklare producten en specificaties. We gaan graag met u in gesprek. Neem contact op via 088 - 059 55 00 of info.nl.entrance@assaabloy.com.

ASSA ABLOY Entrance Systems streeft naar optimale ondersteuning van alle partijen binnen de bouwkolom, zoals architecten. Bezoek onze pagina Design en specificatie en ontdek hoe we u ondersteunen met BIM-objecten, pdf- en DWG-tekeningen, EPD’s, productspecificaties en Design Guides.