Checklist: een automatische draaideur meenemen in je ontwerp? Tien belangrijke afwegingen

/AAES/NL/News/2020/Checklist%20-%20een%20automatische%20draaideur%20meenemen%20in%20uw%20ontwerp.jpg.png

Er zijn verschillende redenen om bij het ontwerp van een pand te kiezen voor een draaideur als toegangsoplossing – zowel voor de entree als binnen in gebouwen. Zo biedt een draaideur een maximale openingsbreedte, terwijl de deur zelf weinig ruimte inneemt. Een automatische draaideur – oftewel een draaideur met een automatische deuropener – draagt bovendien bij aan meer gemak en comfort en verbeterde veiligheid voor gebruikers. Wil je in het ontwerp van een pand een automatische draaideur implementeren? Houd dan rekening met de volgende tien afwegingen.

  • Wat is het type gebruiker van de deur? De gebruikers van een draaideur hebben invloed op de eisen aan de deur voor wat betreft functionaliteit en veiligheid. De norm EN 16005 garandeert de veiligheid van gebruikers van een automatische deur en stelt daarom eisen aan het gebruik van veiligheidssensoren, deuraandrijving en meer. Daarnaast moet je bij het ontwerpen van veilige toegangsoplossingen rekening houden met zogenaamde kwetsbare gebruikers, zoals kinderen, ouderen of mensen met een handicap. Bij gebruik door kwetsbare gebruikers zal de automatische draaideur moeten worden uitgerust met extra veiligheidssensoren. De sensoren maken het dan mogelijk om de deur op hogere snelheid te laten opereren, terwijl de veiligheid gegarandeerd blijft. Wordt de deur gebruikt door niet-kwetsbare gebruikers, dan zijn aanvullende veiligheidssensoren soms niet nodig. In dat geval moet de deur echter wel low-energy worden afgestemd, om te voorkomen dat de deur te hard opent en sluit en zo de veiligheid in gevaar brengt. Indien er door gebruikers behoefte is aan hoge open- en sluitsnelheden, kan het echter alsnog interessant zijn om de deur uit te rusten met sensoren.
  • Waar wordt de draaideurautomaat geplaatst? De deurautomaat, soms ook omschreven als automatische of elektrische deurdranger of deuropener, kan worden bevestigd aan de open- of sluitkant van de deur. Als het gaat om de openkant dan is er sprake van een trekkende constructie, bevestiging op de sluitkant zorgt voor een duwende constructie. ASSA ABLOY Entrance Systems adviseert om zoveel mogelijk te kiezen voor duwende constructies, omdat dit de meest efficiënte en sterke optie is. Hierbij duwt de arm van de draaideurautomaat de deur open, waardoor je optimaal profiteert van de kracht van de automaat en er bovendien minder slijtage is. Soms wordt voor een trekkende constructie gekozen vanuit esthetisch oogpunt, omdat een trekkende arm minder opvalt. Naast open- of sluitkant kan de deurautomaat boven of op de deur bevestigd worden. Als er niet voldoende ruimte is boven de deur wordt de automaat vaak op de deur geplaatst. Houd er rekening mee dat dit alleen op de scharnierzijde kan. Ook is het verstandig om te zorgen dat een draaideurautomaat op een buitendeur zich niet aan de buitenzijde van het pand bevindt, vanwege weersinvloeden, beveiliging en vandalisme.
  • Hoe sterk is de omliggende constructie? Het is belangrijk dat een automatische draaideur direct op de juiste wijze in een pand wordt geïntegreerd. Zo moet het oppervlakte voor bevestiging van het mechanisme en het armsysteem op de juiste wijze versterkt zijn; bevestiging aan enkel een gipsplaat of gipsblokken is geen optie. Het is goed om hierover tijdig met de aannemer te overleggen, het achteraf versterken van een constructie verdient vaak niet de schoonheidsprijs en kan extra ongemak opleveren voor de eindgebruiker.
  • Hoe moet het kabelwerk lopen? Een moderne, veilige en energiebesparende draaideurautomaat beschikt over meerdere kabelverbindingen. Om de kabels op de juiste manier te verwerken, moeten er specifieke leidingen aanwezig zijn in de muren en het deurblad. In deze leidingen kan bijvoorbeeld ook de bekabeling voor bedieningsschakelaars, zoals drukknoppen, verwerkt worden. Deze drukknoppen moeten op een specifieke afstand van de automatische draaideur worden geplaatst: 2,5 meter vóór de deur aan de kant van de draairichting van de deur en 1,5 meter vóór de deur indien deze van de gebruiker afdraait. Om de bekabeling netjes te verwerken, moet hier al tijdens de bouw rekening mee worden gehouden.
  • Hoeveel ruimte is er beschikbaar? Houd er rekening mee dat een automatische draaideur op verschillende punten om extra ruimte vraagt. Zo moet het draaideurmechanisme op het deurframe passen, en moet er wat verticale ruimte beschikbaar zijn om een geschikt armsysteem aan te brengen. De aandrijving van de deur heeft wat zijruimte nodig, zeker in het geval van dubbele draaideuren. Op het deurblad zelf moet ruimte zijn voor een aanwezigheidssensor en bevestiging van het armsysteem.
  • Wat is de breedte en het gewicht van het deurblad? De breedte en het gewicht van het deurblad bepalen voor een groot deel de keuze voor de specifieke automaat. ASSA ABLOY Entrance Systems onderscheidt hierin drie varianten. De SW100-draaideurautomaat is geschikt voor lichte (binnen)deuren. Voor zware deuren, buitendeuren of als er sprake is van hogere druk is de SW300-draaideurautomaat geschikt. De SW200-draaideurautomaat biedt uitkomst bij hele zware deuren of deuren die tot honderdtachtig graden moeten kunnen openen.
  • Wat zijn de eisen qua brandwerendheid? Een draaideurautomaat kan worden aangesloten op een brand- of rookmelder. Is er sprake van brand of rook, dan wordt de elektrische besturing van de automaat uitgeschakeld. Het is dan belangrijk dat de veer sterk genoeg is om de brandwerende deur goed dicht te trekken. In het geval van dubbele draaideuren worden er ook eisen gesteld aan het gecoördineerd sluiten van de twee deurbladen in spanningsloze toestand. Het is belangrijk dat eerst het actieve deurblad sluit en daarna het passieve deurblad, voor optimale afsluiting. Dit gebeurt automatisch als er stroom op de deurautomaat staat. De ASSA ABLOY SW300 biedt ook een geïntegreerde coördinator voor de deurbladen, voor situaties zonder stroom.
  • Welke eisen zijn er qua bediening? Een automatische draaideur is op verschillende manieren te bedienen. Denk aan een drukknop op de wand of radarimpulsen. Ook contactloze schakelaars bieden uitkomst, bijvoorbeeld in omgevingen waarin goede hygiëne vereist is. Ook toegangscontrole is mogelijk, waarbij de deur alleen opent na het aanbieden van een pasje, eventueel in combinatie met een tijdklok.
  • Hoe moet de deur onderhouden worden? Volgens de Machinerichtlijn (MD2006 / 42 / EG) moeten alle draaideuraandrijvingen gedegen onderhouden worden. Kies daarom voor draaideuroplossingen die kunnen worden onderhouden door een professionele servicepartner. Door regelmatig onderhoud kan de eigenaar van een pand de levensduur van de deurautomaat verlengen, veiligheid garanderen en stilstand voorkomen.
  • Hoe past de deur in het ontwerp? Tegenwoordig zijn draaideuren uit te rusten met slanke deurautomaten, voor een strakker geheel. Bij dubbele draaideuren kan er een doorlopende kap over de twee automaten getrokken worden ter afwerking. Qua sensoren kunnen er sensorbalken op de deur worden geplaatst voor draaicirkelbeveiliging, maar een SP59-M levert wellicht een fraaier beeld op.  

ASSA ABLOY Entrance Systems is dé adviespartner op het gebied van toegangsoplossingen. Wij denken mee over bouwkundige eisen, eisen van architecten én de behoeften van eindgebruikers. Zo creëren we pasklare producten en specificaties. We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden van automatische draaideuren. Neem contact op via 088 - 059 55 00 of info.nl.entrance@assaabloy.com