Veiligheid rondom uw laaddock: elk ongeval is er één te veel

/global/scaled/1479x716x0x150x760x-1/AAES-NL-News-2019-beeldmateriaal.jpg

Voor een laaddock geldt: risico’s en gevaren liggen altijd op de loer. In deze vaak hectische omgevingen is het risico op letsel – of zelfs fatale ongelukken – groot. Sterker nog, 25 procent van de industriële ongelukken vindt plaats bij laadomgevingen. Zoals overal op de werkvloer geldt ook voor uw laaddock dat elk ongeval er één te veel is. Gelukkig kunt u zelf actie ondernemen om de veiligheid rondom uw laadperron te vergroten.

Breng de gevaren en risicogebieden in kaart

Elk laaddock kent zijn eigen activiteiten en operationele uitdagingen. Neem bijvoorbeeld de standaardrisico’s, zoals zware voertuigen, grote ladingen, verhoogde en ongelijke vloeroppervlakten, een snel werktempo en beperkt zicht. Daarnaast zijn er veel variabele risico’s, zoals veranderende weersomstandigheden, wisselend natuurlijk licht, harde geluiden waardoor veel werknemers gehoorbescherming moeten dragen en chauffeurs die de lokale taal niet spreken. Dit maakt het risico op menselijke fouten beduidend groter.

Onder deze omstandigheden komen ongelukken vaak voor. Denk aan werknemers die van de rand van het laaddock of in de ruimte tussen het dock en een voertuig vallen. Of letsel doordat mensen vast komen te zitten onder of tussen onderdelen doordat een voertuig plotseling beweegt of wegglijdt.

Verklein de kans op ongevallen met de juiste oplossingen en accessoires

Waar de risico’s zich ook bevinden binnen uw dockomgeving, er zijn een hoop verschillende oplossingen beschikbaar om werknemers te beschermen en ongelukken te minimaliseren. Van dockcontrolesystemen en safetyzonebuffers tot sectionale overheaddeuren, docklevellers, wegrijblokkering voor vrachtwagens en andere accessoires voor het laadperron.

Met het constant heen en weer rijden van zware voertuigen is slijtage van uw laaddockoplossingen onvermijdelijk. Om ervoor te zorgen dat processen en activiteiten soepel blijven verlopen, zijn regelmatig geplande onderhoudsbeurten cruciaal. Dat geldt ook voor een snelle respons als er zich problemen voordoen.

Zorg voor een sterke veiligheidscultuur

Wilt u het bewustzijn rondom veiligheid vergroten en goede gewoontes ontwikkelen? Dan kunnen de volgende punten u helpen om veiligheid voorop te stellen binnen uw laaddockomgeving.

  • Licht werknemers voor over het juiste gebruik van materialen en oplossingen.
  • Voer risicoanalyses uit en ontwikkel veilige werksystemen die ook daadwerkelijk worden toegepast en gehandhaafd.
  • Zorg voor borden en posters rondom uw laaddock om bezoekers en werknemers te informeren over of te waarschuwen voor risicovolle situaties.

Meer weten over het maximaliseren van veiligheid rondom uw laaddock? Lees meer over onze laad- en lossystemen of neem direct contact met ons op.