Blog: Een handbediende of automatisch tourniquetdeur?

/global/scaled/2787x1390x0x37x1020x510/AAES-PRODUCTS_2.1-PRODUCT-IMAGES-Automatic-doors-Revolving-doors-All-glass-revolving-doors-All-glass-Besam-RD3-RD4-revolving-doors-Besam-RD300-all-glass-Hotel_2.jpg

Vier aspecten om mee te nemen bij de keuze voor een tourniquetdeur.

De voordelen van tourniquetdeuren – in de volksmond beter bekend als ‘draaideur’ – zijn legio. Ze houden warmte binnen – of, in de zomer, juist buiten – en voorkomen tocht. Dat bespaart niet alleen energie, maar ook verwarmings- en koelingskosten.

Daarnaast reguleren roterende deuren de verkeersstroom, zodat relatief veel mensen tegelijkertijd in- en uit kunnen lopen. Bovendien zijn er met een automatische deur geen handen nodig om hem te openen, wat met name een voordeel is voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en hotels.

Bent u dus overtuigd van een tourniquetdeur, maar twijfelt u nog over een handmatige of automatische? Let bij de keuze in ieder geval op de volgende punten.

1.       Doelgroep

Bij de afweging voor de keuze van de juiste deur staat de gebruiker centraal. Vraag u daarom in eerste instantie af wie er gebruik van (gaan) maken. Zijn dat ouderen, jonge kinderen, of juist van alles daartussenin? Iemand van 88 zal in een ander tempo naar binnen gaan dan iemand van 8 of 38. Let er ook op of de doelgroep moeite zou kunnen hebben met het openen van een zware deur. Dat geldt bijvoorbeeld voor mindervaliden of toeristen met zware koffers en rugzakken. Bedenk ook hoeveel personen tijdens piekmomenten tegelijkertijd van de deur gebruikmaken.

2.       Locatie

Ook de locatie van het gebouw heeft invloed op de deurkeuze – denk alleen al aan de wind. Deze komt, in Nederland, in de zomer vooral uit het zuidwesten en in de winter meer uit het noordwesten. Daarnaast heeft een pand aan zee te maken met een heel andere windbelasting dan een gebouw midden in de bossen. Het is belangrijk dat de deur niet met de wind mee kan draaien, maar juist in een optimale positie blijft staan. Want gebeurt dat niet, dan ontstaat de kans dat iemand tegen een deurvleugel aanloopt. Bovendien kan koude (of in de zomer: warme) lucht dan mee naar binnen gaan, en dat komt het binnenklimaat niet ten goede.

3.       Budget

De deur is het visitekaartje van een gebouw. Een uitgelezen kans om hier een mooie uitstraling aan te geven. En dan bedoelen we niet alleen op uiterlijk niveau. De juiste deur kan namelijk ook bijdragen aan een bepaalde mate van comfort en veiligheid. Uiteraard heeft dit invloed op het budget. Handmatige tourniquetdeuren mogen dan goedkoper zijn in aanschaf en onderhoud, automatische geven de gebruiker meer gemak en zijn bovendien veiliger. En dat brengt ons op het volgende punt…

4.       Veiligheid

Er is een groot verschil in veiligheden tussen automatische en handbediende tourniquetdeuren. Zo moeten automatische deuren namelijk voldoen aan de EN16005-veiligheidsnorm, terwijl er voor handmatig bediende tourniquetdeuren geen regulering is.

Wij geloven dat er op het gebied van veiligheid absoluut geen concessies gedaan moeten worden. Daarom zijn al onze tourniquetdeuren, inclusief de nieuwe handbediende Besam RD100, onafhankelijk gecertificeerd conform de EN16005-certificering. Daarmee staat ASSA ABLOY Entrance Systems voor veiligheid, gemak en comfort op ieders eigen tempo en zijn alle tourniquetdeuren gegarandeerd veilig.

 

Het selecteren van een tourniquetdeur is dus een keuze om goed over na te denken. In vergelijking met het hele pand lijkt de investering in een deur een relatief kleine. Maar wanneer gekozen wordt voor een oplossing waar u uiteindelijk minder blij mee bent, is het er wel een waar u dagelijks tegenaan (of in ieder geval doorheen) loopt. Helemaal als u weet dat tourniquetdeuren vaak zo’n 15 tot 20 jaar meegaan… 

Meer weten? Lees meer over onze tourniquetdeuren.

Geschreven door Frank Koppers

In mijn functie als Revolving Door Manager vind ik het van groot belang om te kijken welke
deur(en) het beste bij uw wensen en eisen, de bezoekersstroom en dus bij uw gebouw passen.