Waarom u moet weten wat de U-waarde is…

/global/scaled/1477x739x24x163x1020x510/AAES-NL-News-2018-U-waarde.jpg

Als je al een tijdje naar bepaalde deuren aan het kijken bent, ben je vast en zeker de term 'U-waarde' tegengekomen. Dit kleine woordje heeft een grote betekenis. Welke dat is leest u hier.

Een U-waarde is een maateenheid voor de thermische transmissie - soms verward met een K-waarde, die de thermische geleidbaarheid meet.

Dus, een U-waarde verwijst naar de snelheid van warmteoverdracht per seconde, per vierkante meter, per graad temperatuurverschil dwars door een muur. Een flinke waslijst!

U-waarde wordt uitgedrukt als W/m²K.

Dat vertaalt zich als Watt per vierkante meter Kelvin. Wanneer we dit in spreektaal vertalen, vertelt dit ons hoe effectief een muur is als isolator. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie en omgekeerd. Daarom is het een belangrijke meting voor het certificeren van bouwmaterialen.

De gemiddelde U-waarde van een geïsoleerde overheaddeur (5 x 5 meter) is bijvoorbeeld 1,0 W/ m²K. Een waarde die dichtbij de 1 ligt is goed; onder de 1 is geweldig; en hoe hoger het getal wordt, hoe minder effectief het materiaal is.

Een deur is natuurlijk geen muur, maar als hij dicht is, functioneert hij wel als muur. Dat betekent dat het de binnentemperatuur zo veel mogelijk moet kunnen handhaven - zowel voor het comfort als voor energiebesparing.

DIY berekening

Om zelf de U-waarde te berekenen, kunt u de volgende formule gebruiken:

Qw = (Ta - Tb) x A / Rw

  • Qw is uw U-waarde (of W/m²K)
  • Ta is de temperatuur aan de binnenkant van de deur
  • Tb is de temperatuur aan de buitenkant van de deur
  • A is het oppervlak van de deur in m²
  • Rw is de thermische weerstand uitgedrukt als (m²K)/W

Waarom is deze waarde belangrijk?

Over het algemeen hoeft u zich niet bezig te houden met de berekeningen zelf. Om te beginnen is het moeilijk. Maar het moet ook worden vermeld op het informatieblad dat bij uw deur wordt geleverd.

Het is echter steeds belangrijker om kennis te hebben van de U-waarden van uw toegangen, omdat regelgeving om de energie uitstoot van gebouwen te verminderen steeds vaker voorkomen.

Het Klimaatakkoord van Parijs bepaalt dat alle nieuwe gebouwen in 2020 bijna energieneutraal moeten zijn. Deuren hebben, naast andere componenten, hun eigen U-waardevereisten. En kunnen zeker een meerwaarde leveren wanneer het gaat om de energievermindering van een pand. Automatische schuifdeuren bijvoorbeeld mogen een U-waarde van 1,00 W/m²K niet overschrijden en voor overheaddeuren geldt een U-waarde van 1,4 W/m²K.

Het is dus zeker de moeite waard om de U-waarden in de gaten te houden. Niet alleen om ervoor te zorgen dat je het maximale uit je deuren haalt, maar ook om aan de regelgeving te voldoen.

 

Vond u dit blog interessant? Lees dan ook: