Blog: Hoe beheer ik mijn cleanroom optimaal?

/global/scaled/1500x750x0x135x1020x510/AAES-NL-News-2018-Cleanroom.jpg

Cleanrooms zijn cruciaal voor industrieën - als farmaceutica, biotechnologie, elektronica en micromechanica - waar hygiëne en precisie van levensbelang zijn. Ze zijn ontworpen om luchtvervuiling te beperken of zelfs uit te sluiten, waarbij temperatuur en vochtigheid strikt gecontroleerd worden.

Cleanroom-classificatie

Cleanrooms worden geclassificeerd op basis van hoe schoon de lucht is. Lucht wordt constant gefilterd en gecirculeerd door filters om de kwaliteit te behouden. We merken dat de internationale regels die gelden voor deze ruimten steeds strenger worden, dit uiteraard om ervoor te zorgen dat de productie veilig en vrij van besmetting blijft.

In- en uitgangen laten de meeste besmetting (haren en huidschilfers van en persoon, maar ook vezels en stofdeeltjes van kleding) binnen. Daarom is het voor de toegangssystemen cruciaal om te voldoen aan de internationale classificatiestandaarden. De juiste deur kan een groot verschil maken in het minimaliseren van de contaminatie.

Luchtdichtheid

De eerste vraag die gesteld moet worden is: zijn de deuren goed afgesloten? Deuren in cleanrooms moeten zo veilig mogelijk zijn, met bijna ondoordringbare afdichtingen. Veel laboratoria gebruiken zelfs luchtsluizen voor in- en uitstappen.

Het proces van luchtfiltratie verplaatst de lucht rond in de kamer, want ook in een cleanroom moeten we blijven ademen. In de meeste cleanrooms is ​​hoge luchtdruk, wat ontstaat wanneer er meer lucht in de ruimte wordt gebracht, dan dat eruit gaat.

De lucht hoopt zich op rond de deur en wanneer deze wordt geopend verplaatst deze overtollige lucht naar buiten, waardoor verontreining wordt beperkt.

Deursnelheid

Een ander belangrijk onderdeel om een cleanroom schoon te houden is de snelheid van de deur. Over het algemeen geldt hoe sneller hoe beter.

Deuren met snelle openings- en sluitsnelheden reguleren de luchtuitwisseling en verminderen het risico op verontreinigingen als tocht, vocht, stof en vuil. Hoe korter een deur open staat, hoe gemakkelijker het is om een ​​stabiele luchtdruk te handhaven.

Deuren die speciaal ontwikkeld zijn voor cleanrooms kunnen niet als een bijzaak worden behandeld. Ze moeten passen bij hun doel - in dit geval het onderhouden van een schone, gecontroleerde omgeving - om ervoor te zorgen dat test- en productieprocessen zo nauwkeurig en efficiënt mogelijk zijn.

 

Bekijk hier meer informatie over de gecertificeerde cleanroomdeuren van ASSA ABLOY Entrance Systems.

 

Vond u dit blog interessant? Lees ook: