Blog: Verhoog de veiligheid rondom uw laadperron met docking accessoires

/global/scaled/2416x1210x0x155x1020x510/AAES-NL-News-2018-Veiligheid-laadperron.jpg

Bij elk laadperron kunnen we spreken over twee zijden – in het magazijn waar pakketten en pallets worden ontvangen en voorbereid en buiten het laadperron waar wordt aangedockt door vrachtwagens. De veiligheid kan zowel aan de binnen- als buitenzijde van uw gebouw worden verbeterd door middel van diverse docking accessoires.

Verbeter de veiligheid aan de buitenzijde

Aan de buitenzijde van de warehouse rijden vrachtwagens, deze docken aan en verlaten vervolgens het terrein. Hierbij spelen de volgende risico’s, namelijk:

  • Te vroeg wegrijden van vrachtwagens (bewust);
  • Wegsluipen van vrachtwagens (onbewust);
  • Risico dat een vrachtwagen tegen het pand rijdt;
  • Mensen die in de laadkuil rondlopen.

Het belangrijkste om de veiligheid rondom je dock te verbeteren is door een dockingprocedure op te stellen. Dit betekent dat al het personeel dat betrokken is bij het laden en lossen een vaste methode moet volgen, waardoor het risico op onverwachte ongevallen of letsel wordt geminimaliseerd.

Ook kunnen verschillende hulpmiddelen gebruikt worden om de veiligheid rondom de docks te vergroten. Een minder kostbare en relatief eenvoudig te implementeren oplossing is bijvoorbeeld het wielblok. Deze wordt achter het wiel van de vrachtwagen gezet, zodat deze niet weg kan lopen. En het stoplichtsysteem kan extra uitkomst bieden qua veiligheid. Deze lichten zorgen er namelijk voor dat je direct ziet of een vrachtwagen aangedockt staat. 

Naast deze toepassingen zijn er ook andere mogelijkheden om de veiligheid rondom uw laad- en losperron te verhogen. Zo kan door middel van het ASSA ABLOY Dock-In systeem de procedure nog verder aangescherpt worden. Dit systeem zorgt ervoor dat de overheaddeur altijd dicht zit, ofwel: het “deur-dicht beleid”, waardoor je afspringen van het dock of het afrijden van een heftruck voorkomt. Degene die aan de binnezijde van het laadperron staat geeft het dock vrij, zodat de chauffeur weg kan rijden.

Maar kies voor het ASSA ABLOY DE6090AR vergrendelingssysteem, wanneer u het volledige laad- en losproces veilig wilt laten verlopen. Met dit systeem weet u namelijk zeker dat het laden en lossen pas begint nadat het voertuig veilig aangedockt is en deze in geen enkel geval weg kan sluipen of rijden als dit niet veilig is. 

Verbeter de veiligheid aan de binnenzijde

Eigenlijk is het laadperron per definitie een gevaarlijke omgeving. Het gaat vaak om grote hoeveelheden, waardoor ook de belastingen hoog zijn en er binnen kort tijdbestek geladen en gelost moet worden.

Wanneer er met natte goederen gewerkt wordt, is een van de meest eenvoudige oplossingen de leveller te voorzien van antislip laag om zo ongevallen en letsel te voorkomen. Ook is goede verlichting rond de dock van groot belang, wat mogelijk is met de ASSA ABLOY DE6090DL dockverlichting. Deze maatregelen verbeteren de veiligheid van de laadruimte, omdat ze de kans verkleinen dat personeel valt of dat er een ander ongeval plaatsvindt terwijl ze werken. Meer licht in de vrachtwagen zorgt ervoor dat obstakels, randen en kieren beter te zien zijn en waardoor struikelen voor een groot gedeelte vermeden kan worden.

Zorg er daarnaast altijd voor dat uw dock leveller de juiste lengte heeft! Deze moet ten minste 100 mm in de vrachtwagen liggen, zodat zelfs wanneer er zware ladingen worden verplaatst de lip zich veilig in de vrachtwagen bevindt. Op deze manier kan de lip nooit uit de vrachtwagen vallen en worden desastreuze ongelukken vermeden.

Houd tot slot uw laad- en lossystemen  goed onderhouden. Met regelmatig onderhoud kunt u ervoor zorgen dat alle veiligheidsnormen voldoen aan de specificaties en dat apparatuur voldoet aan de richtlijnen van de fabrikant.

 

Vond u dit blog interessant? Lees dan ook: