Checklist: de tien kenmerken van een veilige industriële dockomgeving

/AAES/NL/News/2019/Checklist_header_10kenmerken_dockomgeving.png

In bepaalde sectoren, zoals manufacturing en distributie en logistiek, worden dagelijks grote stromen aan goederen verplaatst. Om dat optimaal te laten gebeuren is een veilige dockomgeving cruciaal. Niet alleen om te zorgen dat werknemers gezond naar huis gaan, maar ook om goederen te beschermen die bijvoorbeeld niet beschadigd of bedorven mogen raken. Hoe zorgt u ervoor dat uw omgeving zo veilig mogelijk ingericht is? In onderstaande checklist zetten we tien belangrijke kenmerken op een rij.

  • Zorg ervoor dat medewerkers zich bewust zijn van de gevaren. Veiligheid begint namelijk bij procedures en bewustwording: werknemers moeten weten wat er mis kan gaan op de werkvloer en hoe ze dit kunnen voorkomen. Ook is het belangrijk dat apparatuur intuïtief te bedienen is en goed wordt uitgelegd, bijvoorbeeld met behulp van visuals.
  • Stel een dockingprocedure op. Dit betekent dat alle werknemers die betrokken zijn bij het laden en lossen van goederen een vaste methode volgen, waardoor het risico op onverwachte ongevallen of letsel wordt geminimaliseerd.
  • Wees u bewust van de urgentie van het handhaven van de veiligheidsvoorschriften en regelmatige training hierin. Zorg ervoor dat alle medewerkers de juiste opleidingen hebben gevolgd en de instructies snappen. Een jaarlijkse opfriscursus is essentieel zodat werknemers hun kennis up-to-date houden en goed worden ingelicht over eventuele nieuwe processen of apparatuur.
  • Upgrade uw laadruimte met goede dockverlichting. Zo voorkomt u dat personeel valt of dat er een ander ongeval plaatsvindt. Bovendien zorgt meer licht ervoor dat vrachtwagenchauffeurs obstakels, randen en kieren beter zien, waardoor aanrijgevaar wordt verkleind.
  • Installeer een veilig dock-in-systeem. Met de ASSA ABLOY DE6090DI Dock-In kunt u uw dockomgeving eenvoudig upgraden en zorgt u er bijvoorbeeld voor dat een overheaddeur altijd dicht zit: het ‘deur dicht’-beleid. Zo wordt afspringen van het dock of het afrijden van een heftruck voorkomen.
  • Kies voor het automatiseren van kritieke procedures. Zoals een automatisch veiligheidssysteem met wegrijbeveiliging. Dit voorkomt onverwachte bewegingen bij het laden en lossen en verkleint het risico op ongelukken en letsel. Een afgeronde blokkeerarm voorkomt dat vrachtwagens per ongeluk wegschuiven en zorgt er bovendien voor dat chauffeurs pas kunnen wegrijden als het laad- en losproces is voltooid.
  • Installeer stoplichtsystemen bij docks, laadruimten en magazijnen. De lichten zorgen ervoor dat werknemers direct zien of een vrachtwagen aangedockt staat. En met stoplichtsystemen binnen voorkom je bijvoorbeeld dat twee heftrucks door een deur rijden en tegen elkaar botsen.
  • Overweeg snelloopdeuren met een zelfherstellend systeem. Zo’n systeem zorgt er onder andere voor dat de deur stopt als de fotocel- of onderloopbeveiliging geactiveerd wordt. En dat het deurblad bij een botsing met bijvoorbeeld een voertuig of persoon automatisch terugkeert in de zijgeleiders.
  • Zorg dat de dock leveller de juiste lengte heeft. Deze moet ten minste 100 mm in de vrachtwagen liggen, zodat de lip zich veilig in de vrachtwagen bevindt – zelfs als er zware ladingen worden verplaatst. Op deze manier kan de lip nooit uit de vrachtwagen vallen en worden ongelukken vermeden.
  • En tot slot: zorg voor regelmatig onderhoud van uw laad- en lossystemen. Dit is belangrijk om te zorgen dat alle processen en producten aan de veiligheidsnormen voldoen.

ASSA ABLOY Entrance Systems gaat graag met u in gesprek over de uitdagingen van uw bedrijf op het gebied van toegangsoplossingen. Neem contact op via 088 - 059 55 00 of info.nl.entrance@assaabloy.com.