Food, farma of cold storage: de beste toegangsoplossingen voor veeleisende omgevingen

/AAES/NL/News/2019/Food,%20farma%20of%20cold%20storage,%20de%20beste%20toegangsoplossingen%20voor%20veeleisende%20omgevingen%20web.png

Bij de keuze voor een toegangsoplossing kijken veel bedrijven naar de functionaliteit, levensduur en uitstraling van de deur. Daarnaast zijn er bedrijven die aanvullende eisen stellen aan hun toegangsoplossing. Bijvoorbeeld omdat zij te maken hebben met bedrijfskritische processen die plaatsvinden in geconditioneerde ruimtes waar de omstandigheden nauwkeurig gecontroleerd moeten worden. Klimaatbeheersing speelt dan vaak een belangrijke rol. Denk aan sectoren zoals cold storage, food, farmachemie, automotive of de chipindustrie. Met welke uitdagingen hebben deze zogenaamde veeleisende omgevingen te maken? En welk type toegangsoplossingen is het meest geschikt voor een dergelijke omgeving?

Cold storage: de uitdagingen van koel- en vriesomgevingen 

Bij een reguliere koelomgeving – met koeling tot nul graden – is het vooral belangrijk om ruimtes goed te isoleren om energieverlies te voorkomen. Gaat het om een vriesomgeving, dan zijn er grotere uitdagingen. Het belangrijkste probleem is dan vaak vocht. Vocht dat bevriest, wordt immers ijs en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Denk aan deuren die vastvriezen of ijsvorming op de grond, waardoor heftrucks minder goed functioneren of wegglijden. Zeker in grote vriesomgevingen, van soms wel duizenden vierkante meters groot, kan ijs niet zomaar worden ontdooid. Het is daarom zaak om de aanwezigheid van vocht zoveel mogelijk tegen te gaan. Veel coldstorage-omgevingen gebruiken ouderwetse PVC-stroken voor de scheiding met hun vriescel. Dit zorgt echter voor veel energieverlies, minder goede hygiëne en gebrekkige veiligheid doordat de stroken het zicht van bijvoorbeeld heftrucks belemmeren.

Farmachemie- en chipindustrie: contaminatie voorkomen 

In de farmachemie draait het vooral om het voorkomen van contaminatie. In cleanrooms is het belangrijk dat invloeden van buitenaf zoveel mogelijk worden tegengegaan. Zaken als hygiëne en luchtkwaliteit moeten optimaal worden gecontroleerd. Vaak wordt er daarom gebruikgemaakt van luchtzuiveringsinstallaties. De toegang tot ruimtes is hierbij echter een stoorfactor, omdat er alsnog bepaalde verontreinigende stoffen de ruimte in kunnen komen als deuren open- en dichtgaan. Ook luchtdruk of temperatuur moeten nauwkeurig gecontroleerd worden. Dat geldt ook voor andere sterk gereguleerde industrieën, zoals de chipindustrie. 

Foodsector: klimaatbeheersing en hygiëne 

Ook in de foodsector is de temperatuur in een ruimte van groot belang. Is het te warm, dan kunnen voedingsmiddelen bederven, terwijl ze in een te koude ruimte juist kunnen bevriezen. Te grote temperatuurverschillen in combinatie met de luchtvochtigheid tussen ruimten kunnen bovendien zorgen voor condens, en vocht is een bron van besmettingsgevaar. En als het gaat om hygiëne wil men ongedierte – zoals ratten, muizen en insecten – buiten de deur houden en moet de omgeving makkelijk en goed schoon te houden zijn. 

Automotive: efficiënte productiestromen

De automotive-industrie is een veeleisende omgeving, omdat er wordt gewerkt met geautomatiseerde productielijnen. Het is niet alleen belangrijk dat werknemers worden beschermd bij bijvoorbeeld hoge druk, het gebruik van lasers of rondvliegende vonken, maar ook dat productiestromen zo optimaal en efficiënt mogelijk worden ingericht om een foutvrij en betrouwbaar productieproces te garanderen. 

Overheaddeuren en snelloopdeuren voor veeleisende omgevingen

Om te bepalen welke toegangsoplossing het meest geschikt is voor uitdagingen zoals het voorkomen van vocht, contaminatie of ongedierte, is het belangrijk om naar het gebruik van een gebouw of ruimte te kijken. Zoekt u bijvoorbeeld een toegangsoplossing voor de buiten- of binnenschil van een pand? Voor het scheiden van een binnen- en buitenomgeving is een overheaddeur ideaal. Naast standaard sectionale overheaddeuren zijn er extra goed geïsoleerde oplossingen op de markt, die ervoor zorgen dat er zo min mogelijk energie verloren gaat tussen binnen- en buitenruimtes. Gaat uw overheaddeur echter regelmatig open en dicht, dan heeft een geïsoleerde deur weinig zin. Een deur met een hogere snelheid – tot meer dan twee meter per seconde – biedt dan uitkomst. Door de hoge open- en sluitsnelheden zorgt u voor betere controle van uw binnenklimaat en verkleint u de kans dat ongedierte uw pand binnendringt.  

Wanneer uw toegangsoplossing frequent wordt gebruikt – dat wil zeggen één à twee keer per uur of vaker – dan biedt een snelloopdeur uitkomst. Dit type deur wordt vaak, maar niet uitsluitend, gebruikt voor het scheiden van binnenomgevingen en is ideaal voor situaties waarin gevoelige ruimtes gescheiden moeten blijven. De hoge snelheid en de goede afdichting en drukweerstand van een snelloopdeur zorgen ervoor dat een omgeving nauwkeurig gecontroleerd kan worden. Bovendien zijn er diverse snelloopdeuren op de markt voor verschillende veeleisende omgevingen. Zo kunnen snelloopdeuren voor cold storage of vriesomgevingen worden voorzien van verwarmings-lint om vastvriezen te voorkomen. Cleanroomdeuren bieden bescherming tegen vocht, stof en vuil. Ook zijn ze vaak ontwikkeld om over- of onderdruk te behouden, en daardoor goed toepasbaar voor de farmaceutische, chemische, elektronische of micromechanische industrie. Snelloopdeuren die specifiek geschikt zijn voor de voedselverwerkende industrie kunnen op hun beurt worden uitgevoerd in speciale kunststoffen of RVS-metalen, voor eenvoudige reiniging en het voorkomen van besmetting. Tot slot bestaan er speciale snelloopdeuren voor productieomgevingen. Bijvoorbeeld deuren voor machineafscherming die een veiligheidsbarrière vormen tussen werknemers en machines. Dit type deuren is slijtvast en heeft vaak een lange levensduur, voor een snellere productstroom en meer productiviteit. 

Zo verlengt u de levensduur van uw toegangsoplossingen

Het stilleggen van werkzaamheden of productielijnen – bijvoorbeeld wanneer een deur een storing vertoont of vervangen moet worden – is kostbaar. Zeker in veeleisende omgevingen kost het extra tijd en geld om zaken daarna opnieuw op te starten. Preventief onderhoud is daarom van groot belang. Met gedegen, goed gepland onderhoud kan de levensduur van een toegangsoplossing eenvoudig verlengd worden. Zo voorkomt u dat uw activiteiten stil komen te liggen door een toegangsoplossing die niet optimaal functioneert. 

Bent u op zoek naar advies over de juiste toegangsoplossing voor uw veeleisende omgeving? Heeft u vragen over de rol van toegangsoplossingen bij het vergroten van de duurzaamheid van uw pand? Of wilt u weten hoe u de levensduur van uw toegangsoplossingen kunt verlengen? We gaan graag vrijblijvend met u in gesprek. Neem vandaag nog contact met ons op. 

Vond u dit blog interessant? Lees ook: