Hoe automatische deuren bijdragen aan een duurzamer gebouw

/AAES/NL/News/2019/Hoe%20automatische%20deuren%20bijdragen%20aan%20een%20duurzamer%20gebouw/Blogpost%20EPD%20WEB.jpg

Volgens het Global Status Report 2017 van de World Green Building Council is 39 procent van de wereldwijde CO₂-uitstoot afkomstig uit de bouwsector. Ter vergelijking: dat is bijna twee keer zoveel als de hoeveelheid CO₂ die de transportsector uitstoot, namelijk 22 procent. De bijdrage van de bouwsector aan de milieubelasting heeft deels te maken met het gebruik van grondstoffen, de vervaardiging van bouwproducten en de hoeveelheid afval die de bouwsector jaarlijks produceert. Maar ook de CO₂-uitstoot van bestaande bouw speelt een rol door koeling, verwarming en energieverbruik. Hoe kunnen automatische toegangsoplossingen bijdragen aan een oplossing?

Een stabiel binnenklimaat

Een stabiel binnenklimaat is van groot belang: mensen brengen gemiddeld tot 90 procent van hun tijd binnenshuis door. De gezondheid en productiviteit van bewoners, werknemers, klanten en patiënten zijn afhankelijk van een comfortabel binnenklimaat. Niet verwonderlijk dus dat 71 procent van het energieverbruik in gebouwen opgaat aan het verwarmen en koelen van ruimtes om zo het binnenklimaat op peil te houden.

Elke keer dat het binnenklimaat in aanraking komt met de weersomstandigheden buiten, draaien de verwarmings- en koelsystemen overuren. Deuren en ramen zijn hierbij de meest voor de hand liggende zwakke plekken als het gaat om het stabiel houden van het binnenklimaat. Ze zijn vaak minder goed geïsoleerd dan muren en als ze openstaan komt er snel warmte, kou of tocht binnen. Hoewel ramen meestal gesloten kunnen blijven, gaan deuren meerdere keren per dag open- en dicht om een gebouw te laten functioneren.

Hoe dragen automatische deuren bij aan duurzaamheid?

Een automatische deur is sneller, slimmer en beter geschikt voor het doorlaten van grote aantallen voetgangers dan een gewone deur, en kan hierdoor helpen bij het minimaliseren van warmteoverdracht en luchtlekkage tussen ruimtes. Een automatische toegangsoplossing draagt bij aan:

●        minder energieverlies;

●        een beter binnenklimaat;

●        meer daglicht;

●        controle over de luchtcirculatie;

●        betere algehele energieprestaties voor elk gebouw.

Er zijn verschillende soorten automatische deuren, zoals tourniquet-, schuif- en draaideuren, die kunnen helpen de energiekosten en het -verbruik van een gebouw te beperken:

Tourniquetdeuren

Automatische tourniquetdeuren zijn de meest duurzame toegangsoplossing voor gebouwen waar veel mensen in- en uitlopen. Dankzij de draaifunctie staat dit type deur altijd open voor mensen, maar blijft de deur gesloten voor weersinvloeden. Dat maakt het een ideale toepassing om het binnenklimaat te beheersen en tocht te voorkomen.

Draaideuren

Automatisch draaideuren nemen weinig ruimte in en bieden toch een maximale openingsbreedte. Dit maakt het een ruimtebesparende optie, die ook voor mindervaliden goed toegankelijk is. De deuren kunnen worden bediend via sensoren of manuele bediening, en gaan dus alleen open als dat nodig is.

Schuifdeuren

Automatische schuifdeuren bieden een snelle en stille toegang. De deuren kunnen als enkele of als dubbele toegangsweg (met sluisfunctie) worden geïnstalleerd. Met een dubbele schuifdeur creëert u een ‘bufferzone’ om tocht en luchtlekkage tegen te gaan.

Compliance en EPD's

ASSA ABLOY is een van de zakelijk partners van de World Green Building Council. Voor veel van onze automatische en industriële deuren zijn EPD’s (Environmental Product Declaration) beschikbaar, waarmee u een transparant overzicht krijgt van de levenscyclus van elk product.

Lees meer over de automatische toegangsoplossingen van ASSA ABLOY Entrance Systems.