Voorkom stilstand en kosten met een meerjarenbegroting

/global/scaled/1571x684x0x193x1000x435/AAES-NL-News-2019-Service_0009_klein.jpg

Nu al weten wat u over vijf of tien jaar kwijt bent aan het onderhoud van uw toegangsoplossingen? Het kan! Met een meerjarenbegroting voor onderhoud weet u waar u aan toe bent en voorkomt u bovendien onverwachte stilstand of kosten. Want zelfs de meest robuuste deur heeft onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren. Dagelijks passeert er immers een stroom aan personen, goederen en diensten uw toegangssystemen.

De voordelen van een meerjarenbegroting

Veel organisaties reserveren budget voor preventief, jaarlijks terugkerend onderhoud en correctief onderhoud aan toegangsoplossingen, bijvoorbeeld bij storingen, schade, meerwerk of vervanging. Met een meerjarenbegroting kunt u onderhoud van uw oplossingen zo efficiënt mogelijk plannen en correctief onderhoud zoveel mogelijk voorkomen. Een dergelijke begroting is een inschatting van de verwachte kosten gedurende de komende vijf jaar – of zelfs de komende dertig jaar, net wat bij u past.

Bij het opstellen van een meerjarenbegroting is een aantal zaken van belang:

  • Soort toegangsoplossing. Hoe ziet uw toegangssysteem eruit? Maakt u gebruik van automatische deuren, industriële deuren, laad- en lossystemen of misschien wel een combinatie? Op basis van het type deuren kunnen we bijvoorbeeld een inschatting maken van onderdelen die vervangen moeten worden.
  • Leeftijd van de installatie. Wat is het bouwjaar van uw toegangsoplossing? Dit is een cruciale vraag, omdat het inzicht geeft in wat u kunt verwachten. Zo is op basis van het bouwjaar bijvoorbeeld te bepalen wanneer een installatie volledig vervangen moet worden. Daarbij moet u wel rekening houden met de staat van de deur. Soms is een toegangsoplossing qua leeftijd nog niet toe aan vervanging, maar is er bijvoorbeeld schade ontstaan die extra onderhoud vraagt.
  • Intensiteit van het gebruik. Sommige onderdelen van een oplossing zijn slijtagegevoeliger dan andere delen. Denk aan de motor, het balanceersysteem, de kabels of de banden. De vervanging hiervan is sterk afhankelijk van de intensiteit waarmee de deur wordt gebruikt. Daarom is het zaak het aantal cycli – oftewel: het aantal keer dat een deur open en dicht gaat – in kaart te brengen.

Conditie en connectiviteit

Vaak wordt bij het opstellen van een meerjarenbegroting ook een conditiemeting – conform de NEN 2767 – gedaan. De uitkomst is een conditiescore die u inzicht geeft in de technische staat van de deur. Een score van één betekent dat de deur in uitstekende conditie is, terwijl een score van zes wil zeggen dat de deur technisch gezien aan vervanging toe is. Zo maakt u gemakkelijk uniforme vergelijkingen tussen de verschillende onderhoudstoestanden van alle toegangsoplossingen in uw gebouw, ook als het om heel verschillende typen deuren gaat.

Daarnaast worden toegangsoplossingen steeds vaker gekoppeld aan het internet. Dit wordt steeds eenvoudiger, dankzij de geavanceerde sensoren waar veel automatische deuren tegenwoordig over beschikken. De data die op deze manier verzameld worden, geven heel nauwkeurig inzicht in hoe vaak de deur precies gebruikt wordt. Maar u kunt zo ook zien of er een bovengemiddeld aantal storingen wordt gesignaleerd bij een deur, bijvoorbeeld op bepaalde piekmomenten. In combinatie met advies van een monteur, bijvoorbeeld over de leeftijd van de deur of de leverbaarheid van onderdelen, kunt u zo besluiten om een deur alvast mee te nemen in uw begroting.

Hebt u hulp nodig bij het maken van een meerjarenbegroting? ASSA ABLOY Entrance Systems neemt u graag die zorgen uit handen. Neem gerust contact met ons op via 088 - 059 55 00 of info.nl.entrance@assaabloy.com.