Vijf overwegingen bij de keuze voor een overheaddeur

/AAES/NL/News/2019/Welke%20overheaddeur%20kiest%20u%20voor%20welk%20pand/OH1042FG-WEB.jpg

Industriedeuren vormen een belangrijk onderdeel van een pand. Niet alleen omdat de bedrijfsprocessen zo efficiënt mogelijk moeten blijven draaien, maar ook omdat de veiligheid van werknemers en goederen gewaarborgd moet blijven. Maar hoe weet u dan welk type industriedeur, en in het bijzonder de sectionale overheaddeur, het meest geschikt is voor een pand? Deze vijf overwegingen helpen u bij het maken van een keuze.

Type bedrijf en locatie

De eerste vraag die beantwoord moet worden: wat voor werkzaamheden worden er in het pand verricht? En wat betekent dat voor de industriële deur? Voor sommige bedrijven kan dit betekenen dat de toegangsoplossing dagelijks grote stromen aan goederen moet kunnen doorlaten, en dus veelvuldig moet openen en sluiten. De open- en sluitsnelheid van de deur is daarbij cruciaal: elke seconde die wordt bespaard, verhoogt de productiviteit en de beveiliging van de business. Het is dan verstandig om te kiezen voor een toegangsoplossing met een snelle openingssnelheid, bijvoorbeeld een snelheid van één meter per seconde.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de locatie van een pand. Is een bedrijf aan zee gevestigd? Dan dient u rekening te houden met hoge winddruk en andere (extremere) weersomstandigheden. Een toegangsoplossing moet dan extra sterk zijn en weerstand kunnen bieden. Overheaddeuren met windklasse 2 staan gelijk aan windkracht 10 en zijn voor bedrijven in het binnenland vaak voldoende. Maar met het steeds veranderende klimaat zou windklasse 3 in de toekomst weleens de standaard kunnen worden.

Veiligheid en automatisering

Veiligheid van personen en goederen is voor elk bedrijf een cruciale factor. Daarom zijn industriedeuren ontworpen om de veiligheid van processen 24 uur per dag te garanderen. Maar om optimale veiligheid te borgen, is het aan te raden om verschillend verkeer – zoals personen en voertuigen – zoveel mogelijk gescheiden te houden. Een oplossing hiervoor is een loopdeur in de segmenthefdeur te plaatsen. Is dit niet mogelijk, dan is het verstandig een aparte deur voor personen te installeren.

Gaat u voor geautomatiseerde of handmatige bedieningsfuncties voor het openen en sluiten van de betreffende toegangsoplossing? Vraag uzelf eerst af hoe groot het risico is dat de deur per abuis ongewenst opengelaten wordt. Is dat risico groot, dan kan er het best gekozen worden voor een automatische deur waarbij de gebruiker zelf het sluitingsmoment kan bepalen. Dit moment is gebaseerd op het aantal seconden nadat de deur gebruikt is. Als het gaat om inbraakwerendheid, dan voldoet doorgaans een SKG2.

Over het algemeen is een volledig geautomatiseerde toegangsoplossing aan te raden. In dat geval is er veel mogelijk om de veiligheid van personen, goederen en vervoersmiddelen te borgen. U kunt kiezen voor een pneumatische onderloopbeveiliging, in de bodemafdichting van de deur. Deze beveiliging detecteert elke versperring onder een sluitende deur en zorgt ervoor dat deze automatisch weer omhoog gaat. Ook is additionele fotocelbeveiliging of een lichtgordijn mogelijk, die ervoor zorgen dat een deur vanzelf weer opengaat als de toegangsoplossing wordt versperd door een persoon of voertuig. Ten slotte zijn er mogelijkheden voor waarschuwings- en verkeerslichten. De lichten waarschuwen bijvoorbeeld als een deur nog niet geheel geopend is en er dus een risico bestaat op aanrijschade.

Isolatiebehoefte

Voor sommige bedrijven is het niet alleen belangrijk dat het productieproces kan blijven doorgaan, maar zijn er ook hoge eisen voor wat betreft de luchtvochtigheid, temperatuurbeheersing en hygiëne in een ruimte of pand. In dat geval is een geïsoleerde sectionale overheaddeur een goede keuze. Standaard is de isolatie ongeveer 42 millimeter, maar voor maximale isolatie van een gebouw kiest u voor een extra dikke, goed geïsoleerde overheaddeur. Ga voor een deurdikte van 82 millimeter wanneer de U-waarde lager moet zijn dan 1.0 – uiteraard wel rekening houdend met de totale afmeting van het deuroppervlak.

Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de montage, zodat ook de afdichting rondom de deur goed geïsoleerd is. De boven- en zijafdichting van een deur moeten de opening tussen het paneel en de muur afdichten. Onderafdichting fungeert tevens als schokdemper. Flexibele rubbers in O-vorm oefenen continu druk uit op de vloer, wat zorgt voor maximale afdichting. Daarnaast wordt isolatie geoptimaliseerd en het risico op condensatie verkleind. Bekijk ook goed wat voor bedrijf er achter de deur zit. Bij een deur die vaak open- en dichtgaat, speelt de isolatie van de deur een minder grote rol. In dat geval is het belangrijker om te kijken naar de snelheid: hoe sneller de deur opent en sluit, hoe beter de temperatuur en het binnenklimaat beheerst kunnen worden.

Esthetiek

Hoewel een overheaddeur vooral belangrijk is voor de efficiëntie (functie en isolatie) van een bedrijf, is de uitstraling ook van belang. Gaat het bijvoorbeeld om een autoshowroom of brandweerkazerne, dan is het verstandig om te kiezen voor een volledig beglaasde industriedeur, die speciaal is ontwikkeld voor maximale lichtinval en zichtbaarheid. Het is aangenaam als de deuren en het pand er op het oog mooi uniform uitzien. Kies daarom bij voorkeur voor type deuren die uit dezelfde ‘familie’ komen.

Esthetisch gezien is vrijwel alles mogelijk, maar mocht de kleur geen grote rol spelen, dan is het verstandig om zoveel mogelijk te gaan voor een van de elf standaardkleuren. Dat is niet alleen goedkoper in aanschaf en bij reparaties, maar over het algemeen ook sneller leverbaar. Qua type beglazing heeft u – afhankelijk van het gekozen deurtype – verschillende keuzemogelijkheden, van de goedkoopste versie ‘enkel-acrylaat’ tot en met vierlaags geïsoleerd. En in design kunt u zelfs kiezen voor uitzonderlijke vormen, zoals cijfers.

Duurzaamheid

Vergeet tot slot het productieproces van een toegangsoplossing niet. Is de fabrikant transparant over het gebruik van de materialen en het productieproces? Het is aan te raden om een product te kiezen waarvan een EPD beschikbaar is. EPD’s kunnen door fabrikanten worden gebruikt om het product nog verder te verbeteren op het gebied van materiaalgebruik, verpakkingen en het productieproces. Is er gebruikgemaakt van gerecyclede producten? Zijn materialen te recyclen als de deur afgeschreven is? Is het mogelijk om onderdelen van een toegangsoplossing eenvoudig te vervangen, of moet daarbij een hele nieuwe oplossing worden geïmplementeerd? Een modulair systeem, waarbij de levensduur van producten aanzienlijk verlengd wordt, geniet de voorkeur.

Wilt u de fysieke en functionele kenmerken van industriële deuren alvast visualiseren? Download de BIM-objecten hier.

Vond u dit blog interessant? Lees ook: