Geen temperatuurverlies bij healthcare-distributie Fiege

Logistiek dienstverlener Fiege opende in 2017 de deuren van een nieuw crossdock center in Zaandam. Vanuit dit 3000m2 grote pand transporteert Fiege temperatuurgevoelige en ADR Healthcare-producten. Om te voldoen aan de strikte eisen van de Goede Distributie Praktijken normering (GDP) koos Fiege voor toegangsoplossingen met het oog op minimaal temperatuurverlies.

Er lag voor Fiege een flinke uitdaging; het nieuwe crossdock center moest in een kort tijdbestek gerealiseerd worden in een bestaande ruimte die destijds nog in gebruik was. Daarnaast diende er een oplossing te komen voor het logistieke koelingsvraagstuk. Uitgangspunt was een globale plattegrond van geconditioneerde en gekoelde ruimtes. 

Oplossingen

Niels Lindenbergh koos bewust voor een ongebruikelijke aanpak. “Normaal gesproken werk je met een aannemer die je een totaalopdracht geeft. Wij kozen bewust voor een Belgisch model. Hierbij zet de aannemer puur de ruwbouw neer. De invulling van het totale pand hebben wij in eigen hand gehouden. Het grote voordeel: meer flexibiliteit.”

Scherpe vervoersregels

Dagelijks gaan er zo’n 5000 zendingen de deur uit, een proces dat door Fiege constant wordt gemonitord. GDP en ADR-regelgeving schrijven namelijk voor dat er bij vervoer van healthcare-producten sprake moet zijn van een gesloten keten. Hier was de oude locatie niet op toegerust. Lindenbergh licht toe: “Sinds 2013 zijn de regels rondom dit vervoer behoorlijk aangescherpt. De producten mogen niet vochtig worden en moeten een constante temperatuur houden. Met name het proces van laden en lossen van de bestelwagens is hierin cruciaal: warme buitenlucht mag geen invloed hebben op het binnenklimaat.”

Temperatuurregeling

Het pand van Fiege bestaat uit twee compartimenten met ieder hun eigen temperatuur. In deze gekoelde en geconditioneerde vertrekken zijn de temperaturen constant 2 tot 8 en 15 tot 25 graden. Tussen de laadperrons en compartimenten bevindt zich een zogenaamde ‘neutrale’ zone die dient als warmte- koudebrug.

Resultaat

Lindenbergh verduidelijkt: “We hebben ervoor gekozen om hier snelloopdeuren te plaatsen. Het openen gaat door middel van een impulsgever (handmatig), het sluiten verloopt automatisch. Met een sluitsnelheid van 2 meter per seconde is het temperatuurverlies minimaal. Daarnaast is het praktisch, omdat hier ’s ochtends veel verkeer doorheen komt en een soepele doorstroom noodzakelijk is.

Perfecte afdichting

Aan de voorzijde van het pand zijn zeven docks gerealiseerd. Bovendien is er een aparte ruimte waar kleinere bestelauto’s in zijn geheel naar binnen kunnen rijden. De laad- en losperrons zijn voorzien van automatische overheaddeuren en kussenshelters. De dockshelters voor bestelbusjes zijn speciaal ontwikkeld voor het aandocken bij een pakket distributiecentra.

Volgens Lindenbergh kwamen deze shelters goed van pas bij het oplossen van een praktisch probleem. “Dankzij de kussens hebben we een perfecte afdichting bij het laden en lossen. Daarnaast kozen we bewust voor elektrische overheaddeuren. Bij handmatig bedienbare deuren loop je toch het risico dat iemand per ongeluk een deur vergeet te sluiten. Op deze manier ben je altijd verzekerd van een gesloten keten.”

Kennisdeling

Lindenberg blikt terug op de samenwerking met ASSA ABLOY Entrance Systems. “In de zomer van 2016 zaten we samen om de tafel. Daar is een advies uitgerold. Het voordeel van deze manier van werken is dat je later nog het e.e.a. kunt wijzigen. Het plaatsen van het maatwerk frame bij de kleine docks is daar een voorbeeld van. Dankzij de kennis en adviezen van ASSA ABLOY Entrance Systems hebben we geld kunnen besparen én een perfecte oplossing voor ons logistieke koelingsvraagstuk.”

Producten

De volgende automatische toegangssystemen zijn geïnstalleerd bij Fiege: 

ASSA ABLOY OH1042P»

ASSA ABLOY DS6060VC»