Automatische deuren zorgen voor optimale goederenstroom

Een verwoestende brand legde in 2014 het kaaspakhuis van FrieslandCampina in de as. Na een grootscheepse verbouwing draait de kaasproductie in het Friese Gerkesklooster inmiddels weer volop. ASSA ABLOY Entrance Systems leverde snelroldeuren, laad- en lossystemen en overheaddeuren voor een stabiel binnenklimaat en optimale hygiëne.

Het nieuwe kaaspakhuis is volledig geautomatiseerd. Automatisch geleide voertuigen (AGV’s) rijden tussen de stellages en gangen door en zetten de kazen op de juiste plek. Van opslag naar de kaasbehandellijnen voor een kaascoating, terug naar de opslag (wat om de paar dagen herhaald wordt) en dan klaar voor transport. De snelroldeuren en de AGV-systeem staan met elkaar in verbinding. Wanneer een AGV nadert, openen en sluiten de deuren zich automatisch.

Oplossingen

Het werken met levensmiddelen als kaas vraagt om strikte voorschriften. Hygiëne en voedselveiligheid staan bij FrieslandCampina dan ook hoog in het vaandel. Voor een zuivelproduct als kaas is een goede koeling essentieel. Ook moet condensvorming tegengegaan worden. In het kaaspakhuis wordt met twee verschillende temperaturen gewerkt. De opslag van de natuurkazen vindt plaats bij een temperatuur van 14 graden. Bij de foliekaas is dit 4 graden. Het was van belang om deze twee ruimtes van elkaar te scheiden. Dit is gedaan door snelroldeuren met geïsoleerde panelen van 50 millimeter dik.

Om bacteriën geen kans te bieden zijn de snelroldeuren tussen de kaasopslag en behandellijnen voorzien van een glad deurblad. Door het gladde oppervlak blijven er minder bacteriën achter en het deurblad is eenvoudiger te reinigen.

Ook in de laad- en losruimtes gelden strenge eisen op het gebied van temperatuurbeheersing. Om de temperatuur zo goed mogelijk te beheersen is er gekozen voor extra dikke overheaddeuren en luchtkussenshelters. Met een dikte van 70 millimeter blijft het binnenklimaat optimaal behouden. Daarnaast valt het oog meteen op de vorm van de deur. Aan weerszijden is aan de onderkant een inkeping zichtbaar. Een aanpassing die nodig was om de overheaddeuren voor de docks langs te krijgen. Op deze manier kunnen er zo min mogelijk bacteriën van buiten naar binnen komen.

Resultaat

Mede door het maatwerk van ASSA ABLOY Entrance Systems kon FrieslandCampina alweer snel van start met het logistieke proces. Belangrijker nog: dit gaat helemaal volgens alle hygiëne- en voedselveiligheidsvoorschriften.

Producten

De volgende automatische toegangssystemen zijn geïnstalleerd bij FrieslandCampina: 

ASSA ABLOY RR3000 ISO geïsoleerde snelroldeuren »

ASSA ABLOY OH370 geïsoleerde overheaddeuren »

ASSA ABLOY DL6020T telescopische dock levellers »

ASSA ABLOY DS6070B luchtkussenshelters »

ASSA ABLOY RR300 Plus Aluminium snelroldeuren

ASSA ABLOY RR392 snelroldeuren met vlak deurblad