Hermetische deuren in uitgebreid Medisch Centrum Leeuwarden

Met de ingebruikname van de nieuwe Spoedeisende Hulp (SEH) is de uitbreiding van het Medisch Centrum Leeuwarden een feit. Het ziekenhuis beschikt nu over de grootste SEH van Noord-Nederland. ASSA ABLOY Entrance Systems en partner Metaflex leverden dertig hermetisch sluitende deuren en vier schuifdeuren ten behoeven van de verschillende behandel- en traumakamers.

Voorzichtig trekt een monteur een strip stickerfolie weg. Boven de schuifdeuren bij de ambulance-ingang wordt het Friese woord ‘Wolkom’ zichtbaar. Een paar dagen voor de officiële opening op 13 oktober worden de laatste voorbereidingen gedaan. De oude situatie zorgde voor veel problemen in het ziekenhuis. Er waren niet genoeg behandelkamers, het personeel was overbezet en patiënten moesten lang wachten in een overvolle wachtkamer.

Oplossingen

Op de nieuwe SEH kunnen patiënten met zowel een laagcomplexe als hoogcomplexe zorgvraag terecht en is bovendien nagedacht over het logischer inzetten van personeel. Direct achter de ambulance-ingang bevinden zich vier kamers voor acute zorg. In deze grotere traumakamers staat alle apparatuur al klaar voor gebruik. 

Naast de 4 traumakamers zijn er op de SEH ook 28 kleinere behandelkamers. Hier is ruimte voor patiënten met klein letsel. De deuren worden handmatig bediend. Daarnaast is er ook een buckykamer waar röntgenfoto’s genomen worden en één behandelkamer voor acute zorg is uitgerust met röntgenapparatuur. Ook hier leverde ASSA ABLOY Entrance Systems en Metaflex de deuren. Deze deuren zijn geautomatiseerd. Vanwege de straling moeten ze een bepaalde hoeveelheid lood bevatten. Dit maakt de deuren zwaar. De deuren zijn bovendien brandwerend omdat ze zich in een brandscheiding bevinden. De automatisering zorgt ervoor dat ze makkelijk bedienbaar zijn en automatisch sluiten in geval van brand. Met de hermetische opener zijn ze in geval van nood ook handmatig te openen.

Eerste hulp bij storingen

Wanneer er bij een van de behandelkamers een deur defect is, is het zaak om snel en adequaat te reageren. De monteurs waar het Medisch Centrum Leeuwarden mee werkt, lossen vaak ook eerstelijnsstoringen op. Voor hen is het relevant om parate kennis over de nieuwe deuren te hebben. Bij een ziekenhuisafdeling heb je altijd te maken met protocollen. Die tijd is er op een highcare-afdeling simpelweg niet. Onze monteurs zijn tijdens een gebruikersinstructie geïnstrueerd over de deuren. Zij weten nu precies waar ze op moeten letten bij een eerstelijnsstoring. Via een computer is alle informatie uit te lezen. Dat scheelt enorm veel tijd en geld.

ASSA ABLOY Entrance Systems tekent voor het onderhoud en de service van de deuren. De samenwerking met Metaflex juicht het MCL alleen maar toe: “We hebben één contactpersoon. Op die manier houden we de lijntjes kort en overzichtelijk. Onze monteurs zijn op de locatie geweest om de situatie te bekijken. Op hun beurt kunnen ze de contactpersoon laten weten welke gereedschappen hij mee moet nemen. ASSA ABLOY Entrance Systems heeft een responsetijd van twee uur. Zij kunnen ons dus snel en adequaat ondersteunen als onze monteurs er niet uitkomen. Dankzij die service kunnen wij op de nieuwe spoedeisende hulp met een gerust hart ons werk uitoefenen.”